pixabay.com
StoryEditor

Tehotenstvo neodkladajte, radí odborníčka

10.10.2016, 16:00
Zdravie
Úspešnosť asistovanej reprodukcie rastie vďaka stále dokonalejším technológiám, napriek tomu naráža na limity v podobe veku. Aj s využitím modernej medicíny je šanca na úspešné otehotnenie z vlastných vajíčok po štyridsiatke nízka, upozorňuje Hana Višňová, vedúca lekárka pražského centra IVF CUBE.

Aké sú v súčasnosti hlavné trendy v asistovanej reprodukcii?
Jednoznačne je to obmedzenie počtu viacpočetných tehotenstiev, ktoré znamenajú vyššie riziko predčasných pôrodov, a teda narodenie detí, ktoré si do života ponesú s tým spojené možné ťažkosti. Tiež je tu snaha o čo najväčšie prispôsobenie terapie konkrétnej žene, a to s cieľom najnižšieho možného vzniku rizík pre matku i dieťa. Už niekoľko rokov je trendom tiež genetické testovanie embryí, napríklad pomocou metódy NGS (next generation sequencing), kedy je možné zo vzorky DNA získať veľké množstvo údajov, ktoré odhaľujú informácie o genetických vadách a abnormalitách. K dispozícii je tiež karyomapping ako súčasť preimplantačnej diagnostiky, čiže analýza vzácnych mutácií, ktorá zvyšuje šance na porodenia zdravého dieťaťa. Je tak možné ešte pred vložením embryí do maternice matky odhaliť celý rad budúcich zdravotných problémov.

S čím už sa dnes môžu stretnúť pacienti?
Popri už spomínaných metódach existujú aj nové metódy analýzy spermií. Alebo napríklad možnosť online monitoringu embryí, pri ktorej môžu budúci rodičia dostať internetový prístup do inkubátora, kde sa embryá vyvíjajú a sú natáčané kamerou. Rodičia tak môžu online pozorovať, čo sa s ich embryami deje. To je pozitívne predovšetkým pre psychiku páru, píšu lidovky.cz.

Čo sa dá očakávať v budúcnosti?
Dúfame, že sa objavia metódy, ako ovplyvniť kvalitu a počet vajíčok, a tým zlepšiť úspešnosť cyklov asistovanej reprodukcie u žien vo veku okolo štyridsať rokov. Tým, ako sa zvyšuje vek, kedy ľudia plánujú rodinu, rastie aj vek našich pacientiek. Ale zatiaľ nevieme ovplyvniť s vekom sa zhoršujúcu kvalitu a počet vajíčok. Jedinou cestou pre tieto ženy je potom použitie vajíčok od darkyne, ale ani to nezaručuje úspech.

Bežne sa ale v médiách objavujú ženy, ktoré sa stali matkami vďaka asistovanej reprodukcii aj mnoho rokov po štyridsiatych narodeninách.
Bohužiaľ tak vzniká falošný dojem, že moderná medicína je schopná zariadiť dieťa prakticky komukoľvek. Vek, a to najmä vek ženy, stále hrá v liečbe neplodnosti zásadnú úlohu, a to bez ohľadu na obrovský pokrok, ktorým reprodukčná medicína prešla. Opakovane som sa stretla s názorom, že do štyridsiatich rokov nie je kam sa ponáhľať, že keď to potom nepôjde prirodzene, tak že potom predsa pomôže umelé oplodnenie. Lenže tak to nie je. Stále sa preto snažím apelovať na pacientky, aby graviditu neodkladali, že už po 35 roku veku plodnosť klesá a aj s využitím asistovanej reprodukcie sú šance na otehotnenie vo veku nad štyridsať rokov veľmi nízke. Rad žien i mužov sa spolieha na výbornú zdravotnú kondíciu, na zdravý životný štýl, aktívny prístup k životu alebo naopak ľudia až slepo dôverujú moderným liekom a technológiám a predpokladajú stopercentnú úspešnosť asistovanej reprodukcie.

Existuje nejaká možnosť, ako "obísť" to, že plodnosť ženy s vekom klesá?
Áno, zamrazenie vajíčok je možnosťou, ako prírodu aspoň trochu oklamať. Dnes už sa to pomaly stáva trendom. Ak to žena skutočne vie a je pevne rozhodnutá graviditu odložiť až do dobu po 35 roku, potom je vhodné skutočne uvažovať o tom, že už vo veku okolo 25 rokov si žena dá zamraziť a uchovať vajíčka do budúcnosti. Lenže máloktorá mladá žena má v tej dobe tak jasne vytýčené kariérne a osobné plány. Navyše sa jedná o nákladný zákrok. Samotná metóda a potrebné stimulačné injekcie stoja okolo 1900 €.

Aká je v súčasnosti úspešnosť metódy asistovanej reprodukcie?
Dnešná úspešnosť liečby neplodnosti sa pohybuje okolo 50 až 60 percent na jeden pokus, v závislosti na veku pacientky. Kumulatívna úspešnosť, teda pri zohľadnení opakovaných pokusov s využitím zamrazených embryí, je okolo 80 percent. Pre porovnanie, pred 25 rokmi sa úspešnosť metód asistovanej reprodukcie pohybovala celosvetovo iba okolo 30 percent a úspešnosť pri mrazení embryí bola ešte nižšia. Dnes mrazíme embryá takzvanou vitrifikáciou, teda metódou rýchleho mrazenia, ktorá dáva embryám takmer stopercentnú šancu na prežitie a tehotenské výsledky sú porovnateľné s čerstvými embryami.

Ako sa zmenili sami pacienti oproti minulosti?
Pacienti sú dnes oveľa lepšie informovaní o postupoch využívaných pri liečbe porúch plodnosti. Mnohí z nich konzultujú svoju liečbu na viacerých klinikách a porovnávajú kvalitu a úspešnosť rôznych pracovísk. Pacienti o terapii živo diskutujú na rôznych internetových fórach, zdieľajú informácie o liečbe s inými virtuálnymi priateľmi, neboja sa opýtať, neboja sa konfrontovať lekára s názormi iných kolegov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:13