StoryEditor

Ste typ Vata, Pitta, alebo Kapha? Skúste jesť podľa ajurvédy

30.10.2017, 13:33
Zdravie
Autor:
iDnes.cz
Skúste sa liečiť stravou podľa najstaršieho liečebného systému na svete. Vychádza z vašich fyziologických predispozícií a urobí vám dobre, takmer okamžite!

Že by sme mali žiť zdravo, je jasné, lenže keď si pod tým každý predstavuje niečo iné, nezostáva, než pátrať po nejakom návode, rade odborníka, ktorému budeme dôverovať. Môže ním byť napríklad ajurvédsky lekár.

„Ajurvéda je najstarší liečebný systém na svete a pomáha navodiť proces samoliečby. Veľkú mieru tu hrá strava, pričom podľa tejto metódy existujú tri typy osobností, z ktorých každému vyhovujú úplne iné potraviny, "hovorí ajurvédsky lekár Kukku Ramesh z liečebného hotela Larimar v Rakúsku.

Ten tvrdí, že pomocou správneho jedálnička, vhodného cvičenia, prípadne akupunktúry a masáže dá naše zdravie do poriadku. Podľa jeho rád môžeme so zmenami životného štýlu začať i z pohodlia domova. Stačí, keď vieme, akým sme podľa ajurvédy typom osobnosti a podľa toho si upravíme stravu.



Ajurvédska masáž
Hlavným princípom ajurvédy je život v súlade s osobnou konštitúciou človeka a s prírodnými zákonmi. Každý človek má svoj jedinečný energetický vzorec - individuálnu kombináciu fyzických, mentálnych a emocionálnych charakteristík, ktoré tvoria našu konštitúciu. Tá je nám daná čiastočne už pri počatí a zostáva nezmenená po celý život.

Pôsobenie vonkajších či vnútorných faktorov, ako sú napríklad stravovacie návyky, ročné obdobie, fyzické traumy, rodinný a pracovný vzťah či emocionálne stavy, môže narúšať našu prirodzenú rovnováhu a odchyľovať nás od našej prirodzenej konštitúcie. Ak nerovnováha pretrváva dlhšiu dobu, vzniká choroba. Keď spoznáme a odhalíme pôvod nerovnovážneho stavu, môžeme obnoviť naše zdravie.

Vata: Ste štíhli, jednáte rýchlo, máte nepravidelnú stravu, ľahký prerušovaný spánok, môžete trpieť nespavosťou. Nechýba vám nadšenie a predstavivosť. Rýchlo chápete aj meníte nálady, často zabúdate. Ste starostliví a máte sklon prepínať sa. Energiu pociťujete v návaloch, niekedy je jej veľa, inokedy žiadna.

10 potravín pre vatu
Vate robia dobre hutné a teplé potraviny, nevadí jej mastnejšie tučnejšie strava.
1. Maslo (môžete pridať na a do čohokoľvek)
2. Čerstvý zázvor (a ďalšie ostrá korenie), ideálny je čaj z čerstvého zázvoru
3. Teplé mlieko (najlepšie so štipkou sušeného zázvoru a kardamomom)
4. Ryža alebo ryžový krém (s trochou masla, zázvorom a kardamomom)
5. Teplé polievky a dlho varené a dusené mäsá (najlepšie s niekoľkými druhmi koreňovej zeleniny)
6. Mandle (najlepšie opláchnuté vriacou vodou na odstránenie šupky a ľahko zapečené v masle)
7. Sladké ovocie, ako sú datle, figy a červené hrozno (najlepšie je pre vás ovocie izbovej teploty, sušené ovocie najprv namočte)
8. Koreňová zelenina, ako je mrkva, červená repa a sladké zemiaky (varená a korenená)
9. Kurací vývar
10. Kichari

Pitta: Ste strednej postavy, často pociťujete hlad a smäd, vaša koža je červenkastá (často s pehami), vlasy máte svetlohnedé / ryšavé. Máte averziu na slnko a teplo, sklon ku hnevu a podráždenosti. Máte radi náročné úlohy, nechýba vám podnikavosť, bystrý intelekt a stanovujete si veľké ciele. Vaša reč je jasná a presná.
10 potravín pre pittu
Pitte robí najlepšie ťažké, studené a suchšie jedlo.
1. Rozpustené maslo pridané do pokrmov je jediná mastnejšia výnimka
2. Mlieko (so štipkou kardamómu)
3.Slnečnicové semienka
4.Dusená brokolica
5. Uhorka
6. Šaláty a ďalšia listová zelenina
7.Obilniny, najmä ovos
8. Šošovica a iné strukoviny
9. Kichari
10. Lassi

Kapha: Máte silnú postavu, ale aj fyzickú silu. Vaša energia je stála, neponáhľate sa. Ste pokojní, dlhšie vám trvá, kým nové informácie vstrebáte, máte dobrú pamäť. Vaša koža je chladná, bledá, často mastná. Môžete mať sklon k obezite. Užívate si hlboký spánok. Ste tolerantní, srdeční, dokážete odpúšťať, ale môžete mať sklon k samoľúbosti.
10 potravín pre Kaphu
Kapha najviac ocenia suché, svetlé a teplé jedlo.
1. Teplá voda s čerstvým zázvorom, medom a citrónom (u Kaphy tento nápoj dokáže nahradiť jedlo)
2. Teplá pohánka, raž alebo proso
3. Kichari (pikantné, s čerstvým zázvorom, korením a chilli)
4. Granátové jablká, marhule, datle, figy
5. Listová zelenina
6. Artičok, karfiol a zelenej fazuľky
7. Klíčky
8. Sójové mlieko
9. Šošovica a iné strukoviny
10. Dusený ružičkový kel

Neviete, aká osobnosť ste? Skúste jedlá, ktoré podľa ajurvédy prospievajú všetkým:
1. Kichari
2. Basmati ryža
3. Mungo
4. Jablká, marhule, jahody
5. Špargľa a zelená fazuľka
6. Hrach a koriander
7. Prepustené maslo (ghí)
8. Lassi
9. Slnečnicové semienka
10. Kozie mlieko

Recepty:
Lassi
Ide o špeciálny ajurvédsky nápoj, ktorý osvieži, je výživovo bohatý a podporuje očistu. S použitím správneho korenia a teploty je lassi prospešné všetkým ajurvédským typom. Pre vatu je ideálna pol šálka bieleho kvalitného jogurtu s pol šálkou vody a štipkou rasce. Pitta by si mala pridať rozmixované sladké ovocie, Kapha štipku soli a zázvor.

Kichari
Do hrnca dáte variť ryžu a šošovicu s vodou. Pridáte nakrájané paradajky. V druhom hrnci orestujete cibuľu, pridáte štipku kari, koriandra a chilli, nakrájanú akúkoľvek sezónnu zeleninu a zalejete horúcou vodou. Dusíte cca 20 minút, potom osolíte. Ryža s šošovicou je hotová, akonáhle sa vyvarí voda. Posypete semienkami (chia, ľanovým, konopným ...) a čerstvým koriandrom. Kichari je podľa ajurvédy skutočný čistiaci pokrm pre všetky typy.
 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:46