Akupunktúra sa používa pri akútnych i chronických problémoch orgánov.dreamstime
StoryEditor

Terapeutka tradičnej čínskej medicíny: "Kľúč k atribútom spokojného života máme všetci v sebe. Stačí ho len objaviť..."

30.03.2024, 08:00
Zdravie

Dnes už mnoho ľudí siaha po alternatívnych spôsoboch liečenia či riešeniach ich zdravotných problémov. Jednou z najčastejších foriem je tradičná čínska medicína (TČM), ktorej sa už roky venuje aj terapeutka, PharmDr. Katarína Rendeková, PhD. K štúdiu TČM ju doviedla zvedavosť. Dnes svojim pacientom pomáha na ceste za zdravším a plnohodnotnejším životom. Ste zvedaví, čo všetko so sebou TČM prináša? Opýtali sme sa za Vás!

Ako ste sa dostali k TČM?

K Tradičnej čínskej medicíne – TČM, som sa dostala náhodou (smiech). Dnes by som povedala, že to bol osud. V dobe keď som sa rozhodovala, či je toto vôbec niečo pre mňa, mi do života vstúpila žena, ktorá zohrala kľúčovú rolu v tom kde som dnes. Stačil na to jeden telefonát, keď na druhej strane linky zaznelo „Katka, choďte to študovať, je to jediné miesto kde dostanete odpoveď na všetky vaše otázky“. A bolo rozhodnuté...

Čo je pre Vás na TČM najzaujímavejšie?

Najfascinujúcejšia bola a stále je dynamika zmien v rámci 5 prvkov (drevo, oheň, zem, voda, kov), rovnako tak koncept yinu a yangu. To ovplyvňuje atribúty, kvalitu, vlastnosti a pohyb všetkých vecí aj dejov v nás. Všetko v prírode je v stave neustálej premeny, nás ľudí nevynímajúc, keďže sme jej súčasťou. Existencia protikladov, tak ako ich poznáme, zohráva dôležitú úlohu v pochopení zmien v našom vnútri, tele, ale i v spoločnosti, respektíve podmienkach v ktorých sa ocitneme. Porozumenie týchto princípov je absolútne zásadné pri určovaní obrazu ochorenia.

V čom sa TČM líši  od našej medicíny?

Ten najzásadnejší rozdiel vnímam v komplexnosti prístupu k človeku. Nič, čo sa nám deje, vrátane chorôb, nie je oddelené od toho aký život žijeme a ako sa v našej koži cítime. Moderná medicína často lieči len následok nezdravého životného štýlu, kým čínska medicína sa snaží nájsť príčinu. Zohľadňujú sa jednak fyzické príznaky ochorenia, tak  psychosociálne aspekty, ktoré významne ovplyvňujú vznik a jej priebeh. Nie že by toto modernú medicínu nezaujímalo, ale pri dnešných preplnených čakárňach na tieto aspekty nezostáva čas. Preto občas vypadne určitá časť skladačky, ktorá je pre čínsku medicínu kľúčová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 01:26