pixabay.com
StoryEditor

Toto zariadenie dokáže monitorovať životné funkcie bábätka

05.12.2017, 14:36
Zdravie
V španielskej Valencii vyvinuli náramok, ktorý sa jednoducho pripne bábätku o členok a rodičia majú jeho zdravie celkom pod kontrolou. Obzvlášť užitočný pri syndróme náhleho úmrtia novorodenca či pri poruchách srdiečka.

Dva mesiace po pôrode Giovanna Castillo zašla k pediatrovi so svojou dcérkou mysliac si, že ju pochytili nejaké koliky. No skončila na detskej kardiológii s nečakanou diagnózou: jej srdce bilo 300 tepov za minútu, teda dvojnásobok. Neskôr jej diagnostikovali Wolf-Parkinson-Whiteov syndróm, ktorý sa prejavuje arytmiou, tachykardiou a rizikom náhleho úmrtia.

Po mesiaci v nemocnici sa lekárom srdiečko bábätka podarilo zastabilizovať, no muselo byť neustále pripojené na prístroj, ktorý meral jej životné funkcie. „Úzkosť tých momentov sa nedá ani popísať. Nemôžete spať, nechcete sa od nej pohnúť, lebo sa bojíte, že sa môže niečo udiať. Prístroj, ktorý nám dali v nemocnici bol veľmi veľký, plný prepletených káblov, ktorý každé tri minúty vydával zvuk. Keď sa malá niekedy pohla a dotkla sa nechtiac senzora, spustil sa alarm o tretej ráno a my sme sa zdesene strhávali zo sna,“ hovorí pre denník El País Giovanna.

Mladá rodina v tom mala jasno, takto žiť dlhodobo nechcela, a tak hľadala na internete ďalšie možnosti. „Našla som náramok Liip Smart Monitor, ktorý nám celkom zmenil život. Moja dcérka má šesť mesiacov a ja ju môžem kontrolovať naživo cez mobil, ktorý je priamo spojený na výstupy z náramku. Žijeme takmer normálny život, bez neustáleho strachu a do parku nemusíme chodiť s gigantickým monitorom pripojeným ku kočíku. Alarm sa ozve len vtedy, keď zaregistruje zmeny v zdraví, aby sme napríklad vedeli, či potrebuje mokré utierky na zníženie teploty po očkovaní. Keby sa nejaká z jej funkcií veľmi zhoršila, prepojil by nás rovno s linkou 112,“ vysvetľuje.

Náramok Liip Smart je vynálezom španielskeho startupu z Valencii. Okamžite sa stal prvým prístrojom schopným identifikovať zmeny v životných funkciách bábätiek v reálnom čase. Teplota, tep, kyslík v krvi – to všetko sú dáta registrované vysoko precíznymi mikrosenzormi. Náramok sa pripne okolo členku bábätka a dá sa zväčšovať až do jeho siedmeho roku.

„Náramok by tiež mohlo zabrániť preplnenosti na pohotovostiach. Niekedy totiž netušíme, kedy nádcha vyvoláva kašeľ a ´normálnu´ horúčku a s dieťaťom utekáme okamžite do nemocnice, aj keď to nie je nutné. S týmto náramkom máte ihneď k dispozícii informácie o tom, či je bábätko ešte v norme alebo je situácia kritická a spojí vás s číslom 112,“ vysvetľuje David Güémez, biochemik a spoluzakladateľ spoločnosti.

Na Slovensku je takýto prístrojček zjavne ešte len hudbou budúcnosti. Ale keby sa k nám reálne dostal, bola by to pre rodičov veľká pomoc. Liip počíta aj so špecifickou aplikáciou pre pediatrov, ktorí tak môžu dieťa kontrolovať na diaľku. Na základe získaných dát môžu prispôsobiť aj svoju liečbu. Ďalšou z vychytávok tohto náramka je zachytenie syndrómu predčasného úmrtia novorodencov. Uvidíme, či sa niečo také objaví aj v našich končinách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:28