V súčasnosti vstupuje do manželského zväzku menej žien ako v minulosti.pixabay.com
StoryEditor

Ženy sa do manželstva príliš nehrnú. Prečo nechcú prsteň?

13.06.2016, 14:45
Vzťahy
Miera sobášnosti klesá, dnes si ženy dvakrát rozmyslia, či vstúpiť do manželstva.. Čo je dôvodom?

„Manželstvo je spôsob, ako si poistiť najhoršie roky svojho života. Počas svojich najlepších rokov žena nepotrebuje manžela,“ zavtipkovala Helen Gurley Brownová na prvej stránke „Sex and the Single Girl“ bestselleru z roku 1962, ako píše economist.com. Niečo však na tom je...

Autorka prvýkrát vstúpila do manželstva až vo svojich 37 rokoch, kedy si vzala muža, po ktorom skutočne túžila. Bol inteligentný a hlavne úspešný. Brownová bola známa ako redaktorka Cosmopolitanu, ktorý v rokoch 1965-1997 premenila z rodinne založeného časopisu na lifestylový magazín pre všetky úspešné ženy, ktoré ešte nie sú pripravené stať sa manželkami a matkami, no túžia po pozornosti opačného pohlavia. Aj keď boli feministky zarazené ideálom krásy, ktorý predstavoval štíhle ženské telo s veľkým poprsím, čo mužov priťahovalo, opačné pohlavie sa zase naučilo, ako zabrániť nechcenému tehotenstvu či zabezpečiť si hypotekárny úver. Zatiaľ čo Betty Friedanová presadzovala mýtus o šťastných ženách v domácnosti „The Feminine Mystique“ v roku 1963, Brownová už nabádala ženy, aby si užívali život pred tým, než sa usadia. A tie tak urobili.

Manželstvo už nie je osud

Rebecca Traisterová upozornika v článku „All the Single Ladies“, že v Amerike stúpol počet slobodných žien. Čakajú dlhšie, než sa vydajú ako tomu bolo minulé roky a dokonca mnohé z nich po manželstve vôbec netúžia. Sloboda budovať si kariéru a byť úspešná v pracovnej sfére a taktiež sexuálne rôznorodý život bez strachu z tehotenstva zmenilo manželstvo na voľbu, nie na osud. Do roku 2009 sa takmer všetkých dospelých Američanov mladších než 34 rokov nikdy neoženili, čo predstavuje nárast o 12 percentuálnych bodov ako za posledných 10 rokov. Vôbec po prvýkrát nevydaté ženy prevýšili počet tých, ktoré vstúpili do manželského zväzku.

Politický a ekonomický efekt

Slobodné ženy ovplyvňujú a menia politiku. Zaujímajú sa viac o reprodukčné práva a od roku 1988 uprednostňujú demokratov. V roku 2012 volili Mitta Romneyho prevažne vydaté ženy, zatiaľ čo milióny slobodných sa vrhli na Baracka Obamu. Nedávny prieskum dokonca ukázal, že Hillary Clintonová vedie u slobodných žien, ktoré tvoria až 52 percent.

Odloženie manželstva má taktiež ekonomický efekt: ženy vo veku od 25 rokov do 34 rokov sú prvou generáciou, ktoré začínajú úspešnú kariéru podobne ako muži a zarábajú 93 % priemernej mzdy mužov. Osamelé ženy si teraz kupujú väčšie domy len pre seba, keďže na to majú, čo je veľký krok v živote.

Radšej vzťah bez papiera?

Tieto trendy však neschvaľujú niektorí konzervatívci, ktorí hovoria o úpadku rodiny. Traisterová však presvedčivo hovorí , že nezávislá žena je dobrá pre manželstvo. Miera rozvodovosti prudko stúpla v roku 1970 a 1980, keď sa spočiatku ženy ponáhľali do nešťastného manželstva, no neskôr zistili, že chcú ísť vlastnou cestou. Boom okolo rozvodov povzbudil aj mnohé budúce generácie, ktoré sa do manželstva prestali hrnúť. V súčasnosti je manželstvo jednoducho len jednou z mnohých možností, menej žien si dnes vymieňa sľuby a tie, ktoré majú tendenciu byť šťastnejšie, volia vzťahy bez papiera.

Miera rozvodovosti upadá, keďže je dnes viac tých, ktorí zostávajú dlhšie single. Stereotyp ukazuje, že ženy, ktoré sú dlho single sú považované za staré panny, dnes je to už iné. Dnešné single ženy sú užívajú život plnými dúškami a sú nezávislé. Avšak nie všetky sú šťastné. Pre niektoré je byť single smolou. Mimo veľkých miest, ženy, ktoré sú slobodné do tridsiatky, sú potom často ľutované okolím. Vek je neúprosný a prichádzajú problémy s otehotnením, napriek tomu prelom v liečbe neplodnosti spôsobil, že počet rodiacich žien starších ako 35 rokov stúpol o 64 % v rokoch od 1990 a 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:23