shutterstock.com
StoryEditor

Koľko cukru v skutočnosti dávame deťom? Video odhalilo pravdu

03.08.2020, 20:15
Mama a rodina
Cereálie, čokoládová nátierka, balené sušienky, plechovka koly, sladká desiata - to všetko my aj naše deti ľahko zjeme ešte predpoludním. Je to pritom dávka cukru, ktorá by vystačila na niekoľko dní, upozorňuje spot od írskeho trénera Dana Sweeneyho.

Video zachytáva obyčajné rodinné ráno: mamička pripravuje synovi raňajky a desiatu do školy, jeho mladšieho súrodenca kŕmi príkrmom z pohára a otecko sa medzitým osviežuje limonádou z chladničky. Rozdiel je len v tom, že každý sladký pokrm sa okamžite mení v biely cukor. A že je ho poriadne množstvo.

Sweeney chcel reklamou upozorniť na to, koľko cukru denne prijímame a koľko ho dávame svojim potomkom, bez toho aby sme si to poriadne uvedomovali, ako píše idnes.cz. "Nové odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie uvádza, že by dospelí i deti mali redukovať denný príjem takzvaných voľných cukrov na 5% celkového energetického príjmu," píše tréner a výživový poradca na svojom YouTube.

Čísla, ktoré neklamú

V praxi to podľa neho znamená, že vo veku štyri až šesť rokov by deti mali zjesť maximálne 19 gramov cukru denne; siedem až osemročné maximálne 24 gramov cukru denne; deti staršie ako jedenásť rokov a dospelí potom majú hornú hranicu 30 gramov denne. Mnoho ľudí podľa neho odporúčaný príjem výrazne prekračuje.

V spote dokonca presne vypočítava o koľko. Tak napríklad sladké cereálie, ktoré chlapček v reklame raňajkuje, by mu podľa Dana Sweeneyho vystačili na 2,2 dňa. Vrstva čokoládovej nátierky na toaste zodpovedá odporúčanému množstvu 1,4 za deň a kupované sušienky sú dávka na celý deň. Plechovka koly, ktorú si dopraje otec, dokonca odpovedá dávke cukru na dva dni.

Obezita, únava aj pokazené zuby

Na tom, že prehnané množstvo cukru nesvedčí nikomu, a deťom už vôbec nie, sa zhodne väčšina odborníkov. Sweeney uvádza, že časté prekračovanie odporúčanej dennej dávky môže viesť k obezite, problémom so zubami, srdcovým ochoreniam aj k celkovo nezdravým návykom spojeným s jedlom.

To isté pred časom pre OnaDnes.cz potvrdila aj expertka na výživu detí Jitka Rusková. Obezita je podľa nej hlavný, ale nie jediný dôvod, prečo sladkosti obmedziť: "Na ňu sú potom naviazané ďalšie problémy, kožné, ťažkosti s kĺbmi a chrbticou, s dychom, deti sa ľahšie unavia. Preťažuje sa ich srdiečko, majú oveľa častejšie vyšší krvný tlak aj cholesterol."

"S obezitou súvisia tiež ťažkosti psychického rázu," dodala odborníčka. "Aj predtým v kolektíve obľúbené dieťa sa môže stať terčom posmechu a byť vylúčené z kolektívu triedy i rovesníkov. Začne sa zatvárať doma a svoje boliestky rieši ďalším jedlom. A ešte viac priberá."

Sladké áno, ale s rozumom

Cukor pritom z detského jedálnička nemusíte úplne vylúčiť. "Aj keď z hľadiska zdravej výživy nie je možné sladkosti deťom odporučiť, nie je správny ani opačný extrém," myslí si Rusková. "Deti totiž raz rovnako sladkosti spoznajú a pretože im budú s najväčšou pravdepodobnosťou chutiť, zjedia všetky v dosahu."

Najvhodnejšie je podľa nej deťom v predškolskom veku sladkosti predstaviť, ale dávať im ich nepravidelne, nikdy nie za odmenu alebo naopak ako bolestné. Dobré návyky si potom ľahšie ponesú aj do dospelosti.

VIDEO

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:04