Sestry z Hlohovca boli takmer odjakživa podnikavé. Ich snom bolo mať spoločný biznis, ale najskôr netušili v čom. Až keď sa Dominika pred piatimi rokmi vydávala, nastala zmena. Hosťom na svadbe chcela ponúknuť nanuky do ruky. Všetky cukrárky ju odbili, preto si ich napiekla sama. A odvtedy ich spolu s Veronikou pečú nielen na svadby, ale i do kaviarní.
Pôvodný plán bol začať spoločný biznis v Austrálii. Pandémia všetko zmarila.
Kaviarne riadia manželia
Staršia Veronika má perfektné organizačné schopnosti, zmysel pre detail, no zároveň sama o sebe tvrdí, že má výbušnú povahu a rýchlo podľahne stresu a panike. Mladšia Dominika je zas lepšia vo výzdobe nanukov i tort a podľa vlastných slov „pohoďáčka“, ktorá s chladnou hlavou „hasí“ problémy vo výrobni alebo v kaviarňach.
Tie otvorili hneď dve, a to v Hlohovci a Trnave. Chod obidvoch majú na starosti ich manželia, dievčatá kraľujú predovšetkým vo výrobni, kde denne vypekajú, venujú sa tiež marketingu a komunikácii so zákazníkmi. „Keď som začala piecť prvé nanuky na objednávku, bol covid a bola som ešte vysokoškoláčka. Prišlo to úplne nečakane. Na mojej svadbe mali teda úspech. Zverejnila som fotku na Instagrame a začali sa mi ozývať známi aj neznámi, že by ich chceli ochutnať. Vtedy nikto nič také na Slovensku nepiekol. Inšpirovala som sa v zahraničí. Veronika s manželom žila v tom období už štvrtý rok v Austrálii. Pôvodný plán bol, že sa tam s mojou polovičkou presťahujeme za nimi a podnikneme spoločný biznis tam. Pandémia všetko zmarila,“ hovorí Dominika, mama Natálie.
Nič nesmie byť roztrasené
Dvadsiatnička od začiatku podnikania upečené nanuky robí precízne, a nie z koláčových odrezkov. Príchute obmieňa podľa sezóny. „Na jeseň bude určite prevládať škorica, prípadne mrkva. Rovnako skúšame francúzske palacinky s karamelom. Naše nanuky sú rozpoznateľné na prvý pohľad. Stále si cvičíme písmenká, zdobenie a pásiky, aby nič nebolo roztrasené. Preferujeme minimalizmus, záleží nám na detailoch. Preto trebárs čokoláda je krásne jednoliata, paličky sú z ekologického papiera a ladia s dizajnom, na želanie zákazníka každý nanuk personalizujeme,“ tvrdí Veronika, pre ktorú najnáročnejšie obdobie bolo, keď bola Dominika tri mesiace na materskej, a teda všetko ostalo na jej pleciach.
Zvládla to so šikovnými brigádničkami. Sestry sa po dvoch rokoch dopytov pustili aj do pečenia tort a vo väčšom rozbiehajú candy bary na oslavy i svadby. V čom chcú zlepšiť svoje „pracovné dieťa“ Nanuky do ruky? „V nakrúcaní videí na TikTok. Vieme, že je to nevyhnuté na prilákanie aj mladšieho zákazníka, ale zatiaľ preferujeme viac fotky ako videá,“ znie odpoveď od Dominiky.
Naj kamošky
Hlohovčanky mali k sebe vždy blízko, no vďaka podnikaniu sa ich vzťah ešte upevnil a komunikácia sa zlepšila. „Nie je možné, aby sme sa nerozprávali, veď predsa práca musí napredovať. Predtým by sme sa pri nejakom probléme nebavili možno niekoľko dní, teraz si všetko vykomunikujeme. Sme spolu denne. Ak nám to práca dovolí, ideme spoločne aj na dovolenku. Na nervy si nelezieme. Každá z nás si už uvedomila, že niet nad rodinnú dôveru a spoľahlivosť. Sme zároveň najlepšie kamarátky. Rovnako tak s našou maminou. Tešíme sa, že pre našu 15-ročnú sestru sme príkladom, že na Slovensku sa tiež dá úspešne podnikať,“ uzatvára Dominika.
Zuzana Kršteníková a Peter Holka