Mnohé druhy ovocia a zeleniny nie je potrebné zbavovať šupky.
StoryEditor

Toto ovocie a zeleninu nešúpte. Prekvapí vás, čo všetko v sebe ukrývajú

20.09.2025, 14:00
Životný štýl

Niektoré druhy ovocia a zeleniny často zbavujete šupky úplne zbytočne. Prichádzate tým o vzácne minerály a vitamíny, ktoré v sebe ukrývajú.

Pokiaľ netrpíte žiadnou alergiou, alebo zažívacími problémami, ktoré by vám bránili s trávením šupiek niektorých plodov, potom ich začnite jesť aj s nimi. Okrem vitamínov a minerálov sú aj zdrojom vlákniny a antioxidantov. A často sa ich práve v šupke skrýva aj viac ako v dužine.

Ovocie

Začnime netradične a to exotickými plodmi, ktoré sú aj v našich končinách stále populárnejšie. Ak patrí mango k ovociu, na ktorom si aj vy pravidelne a radi pochutnávate potom vedzte, že rovnako ako dužina manga, je jedlá aj jeho šupka. Dokonca obsahuje oveľa viac vitamínu C, antioxidantov aj pektín, ktorý znižuje cholesterol a okrem toho budete vďaka nemu dlhšie sýti. Niektorí odborníci tvrdia, že šupka obsahuje látky, ktoré pôsobia protizápalovo a bojuje aj proti rôznym mikróbom. Šupku pokojne nakrájajte na drobno a pridajte ju do šalátu, alebo smoothie. Nezabudnite však mango aj ostatné druhy ovocia, ktoré budete jesť so šupkou dôkladne umyť pod tečúcou horúcou vodou, prípadne neváhajte použiť aj saponáty vhodné práve na ovocie či zeleninu. Chlpaté kiwi možno už z princípu radšej ošúpete, no je to škoda. Aj v jeho šupke je množstvo vlákniny a tiež vitamíny E a B. Aj pri jablkách sa nájde pár jedincov, ktorí majú stále tendenciu toto ovocie šúpať a práve v šupke sa ukrýva najviac živín. V prípade niektorých vitamínov je to až niekoľko násobne ako viac ako v samotnej dužine. Pri citrusoch nebudeme hovoriť o tom, že ich máte jesť so šupkou, ale aj tú môžete využiť pri príprave rôznych sladkých a slaných pokrmov. Šupky z limetiek, citrónov či pomarančov sú plné vitamínov a navyše skvele chutia. Siahajte však po bio plodoch, pri pestovaní ktorých neboli použité pesticídy a iná chémia. Konzumácia šupiek z citrusových plodov údajne eliminuje tvorbu rakovinotvorných látok.

image

Kôra z citrusov v sebe skrýva množstvo prospešných látok.

Zelenina

Zemiaky patria k zelenine, ktorú automaticky zbavujete šupky. Niektoré pokrmy si to samozrejme vyžadujú, no je aj množstvo iných spôsobov prípravy zemiakov, kedy na nich môžete šupku pokojne nechať. Obsahuje vitamíny C, B a tiež draslík či železo. Rovnako ako v prípade jabĺk, najviac sa ich ukrýva práve v šupke. Skvelým zdrojom vitamínov a iných, zdraviu prospešných látok sú aj šupky z baklažánu či cukety. Okrem toho, že bránia zápalovým procesom v tele, znižujú tiež cholesterol  a obsahujú množstvo antioxidantov. Najviac vitamínov a plodov sa nachádza v menších, mladých plodoch. Rovnako skvelé sú aj šupky z uhorky, nachádza sa v nich napríklad aj vitamín K, ktorý pomáha udržiavať zdravé kosti, ale aj vitamín A, ktorý zase udržiava v kondícii vaše oči a pokožku. V šupke z paradajok sa nachádza látka lykopen, ktorý má vraj omladzujúce účinky a bráni telo pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pri čistení mrkvy použite radšej len kefku, pomocou ktorej ju zbavíte nečistôt, no šupka ostane. Nachádzajú sa v nej vitamíny K, B a tiež antioxidanty.

Elementy ženy: Zuzana Belohorcová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. september 2025 14:02