Buďte mladšie vďaka potravinám, ktoré konzumujete.Shutterstock
StoryEditor

Retinol v strave? Spoznajte potraviny, ktoré omladzujú. Ich sila vás prekvapí

07.07.2025, 19:00
Životný štýl

Každá z nás túži po krásnej, pevnej a mladistvej pleti. Ak ste doteraz počuli o retinole ako o zložke kozmetiky, máme pre vás dobrú správu! Retinol totiž môžete prijímať aj cez stravu. A nielen to, niektoré potraviny dokážu priamo stimulovať tvorbu kolagénu, ktorý je základom pevnej pokožky. Pozrite, ktoré druhy stravy sú najúčinnejšie.

Retinol je forma vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie našej pokožky. Pomáha regenerovať bunky, podporuje tvorbu kolagénu a zlepšuje elasticitu kože.

Zlaté pravidlo krásy

V kozmetike je známy ako účinný bojovník proti vráskam a známkam starnutia, no jeho sila spočíva aj v tom, že sa dá prijať z vnútra: teda prostredníctvom jedla.

Kolagén je naopak proteín, ktorý tvorí základ štruktúry kože, vlasov, nechtov a spojivového tkaniva. S pribúdajúcim vekom jeho produkcia klesá, čo vedie k strate pevnosti a vzniku vrások. Práve retinol v strave môže túto tvorbu podporiť a zároveň pomôcť telu udržať zdravú pleť zvnútra. V jednoduchosti povedané, ak pochopíte základné pravidlo týchto dvoch zázrakov, zaručene máte vyhraté.

Potraviny ako liek

V prvom rade nezabúdajte, že aby ste z potravín získali maximálnu dávku retinolu, musíte správne pristupovať k ich príprave. Retinol je rozpustný v tukoch, preto je ideálne konzumovať niektoré z potravín s olivovým olejom, avokádom alebo orechmi.​

Ak nechcete vrážať do drahej kozmetiky, a chcete podporiť tvorbu kolagénu prirodzene, zaraďte do svojho jedálnička konkrétne potraviny. Okrem toho, že sú zdravé a prispievajú ku krásnej pokožke, sú aj chutné a viete ich pripraviť na desiatky spôsobov.

Základom je najmä mrkva a sladké zemiaky. Obsahujú veľké množstvo beta-karoténu, ktorý telo premení na retinol. Beta-karotén zároveň funguje ako antioxidant, ktorý chráni pokožku pred škodlivým pôsobením slnka. Mrkvu viete použiť v lahodných krémových polievkach, sladké zemiaky ako prílohu k akémukoľvek jedlu. Do stravy sa oplatí zaradiť aj špenát a tmavozelenú listovú zeleninu. Obsahujú vitamín A a C, ktoré spolu pomáhajú produkovať kolagén a zároveň obnovujú poškodené tkanivá.

Skúste ryby, citrusy aj orechy

Ďalšou potravinou, ktorá je pre pleť doslova zázrakom sú ryby a citrusy. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zlepšujú elasticitu pokožky a vitamín A, ktorý stimuluje obnovu buniek.

Prínosné môžu byť aj citrusové plody, ktoré sú práve v lete perfektnou, osviežujúcou možnosťou. Sú​ bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v tele. Bez dostatočného vitamínu C nemôže telo vytvárať kvalitný kolagén.

A samozrejme, orechy. Vlašské orechy, mandle či chia semienka obsahujú zdravé tuky a antioxidanty, ktoré chránia kolagénové vlákna pred poškodením. Skúste ich zaradiť napríklad do raňajkovej ovsenej kaše alebo do jogurtu. Okrem výnimočných účinkov majú aj znamenitú chuť, ktorá jedlo príjemne doplní.

Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. júl 2025 19:02