
Retinol je forma vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie našej pokožky. Pomáha regenerovať bunky, podporuje tvorbu kolagénu a zlepšuje elasticitu kože.
Zlaté pravidlo krásy
V kozmetike je známy ako účinný bojovník proti vráskam a známkam starnutia, no jeho sila spočíva aj v tom, že sa dá prijať z vnútra: teda prostredníctvom jedla.
Kolagén je naopak proteín, ktorý tvorí základ štruktúry kože, vlasov, nechtov a spojivového tkaniva. S pribúdajúcim vekom jeho produkcia klesá, čo vedie k strate pevnosti a vzniku vrások. Práve retinol v strave môže túto tvorbu podporiť a zároveň pomôcť telu udržať zdravú pleť zvnútra. V jednoduchosti povedané, ak pochopíte základné pravidlo týchto dvoch zázrakov, zaručene máte vyhraté.
Potraviny ako liek
V prvom rade nezabúdajte, že aby ste z potravín získali maximálnu dávku retinolu, musíte správne pristupovať k ich príprave. Retinol je rozpustný v tukoch, preto je ideálne konzumovať niektoré z potravín s olivovým olejom, avokádom alebo orechmi.
Ak nechcete vrážať do drahej kozmetiky, a chcete podporiť tvorbu kolagénu prirodzene, zaraďte do svojho jedálnička konkrétne potraviny. Okrem toho, že sú zdravé a prispievajú ku krásnej pokožke, sú aj chutné a viete ich pripraviť na desiatky spôsobov.
Základom je najmä mrkva a sladké zemiaky. Obsahujú veľké množstvo beta-karoténu, ktorý telo premení na retinol. Beta-karotén zároveň funguje ako antioxidant, ktorý chráni pokožku pred škodlivým pôsobením slnka. Mrkvu viete použiť v lahodných krémových polievkach, sladké zemiaky ako prílohu k akémukoľvek jedlu. Do stravy sa oplatí zaradiť aj špenát a tmavozelenú listovú zeleninu. Obsahujú vitamín A a C, ktoré spolu pomáhajú produkovať kolagén a zároveň obnovujú poškodené tkanivá.
Skúste ryby, citrusy aj orechy
Ďalšou potravinou, ktorá je pre pleť doslova zázrakom sú ryby a citrusy. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zlepšujú elasticitu pokožky a vitamín A, ktorý stimuluje obnovu buniek.
Prínosné môžu byť aj citrusové plody, ktoré sú práve v lete perfektnou, osviežujúcou možnosťou. Sú bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v tele. Bez dostatočného vitamínu C nemôže telo vytvárať kvalitný kolagén.
A samozrejme, orechy. Vlašské orechy, mandle či chia semienka obsahujú zdravé tuky a antioxidanty, ktoré chránia kolagénové vlákna pred poškodením. Skúste ich zaradiť napríklad do raňajkovej ovsenej kaše alebo do jogurtu. Okrem výnimočných účinkov majú aj znamenitú chuť, ktorá jedlo príjemne doplní.