Mnohé chuťovky vznikli čisto náhodne.dreamstime
StoryEditor

Dobroty, ktoré vznikli náhodou: Zemiakové lupienky, majonéza či mozzarella. Ako sa na ne prišlo?

27.05.2025, 15:00
Životný štýl

Nebyť kuchárskej CHYBY, NÁHODY ALEBO NEDOSTATKU surovín, nepochutnávali by sme si dnes na mozzarelle, nanuku ani na šampanskom.

Lávový koláčik

Aj majster tesár sa niekedy utne – a ako dobre... Keď slávny šéfkuchár Jean-George Vongerichten pripravoval v roku 1987 pre tristo ľudí jednoduchý čokoládový dezert podľa receptu svojej matky, čašníci ho hosťom odniesli nedopečený. Keď to šéfkuchár zistil, išiel sa do jedálne ospravedlniť, ale namiesto naštvaných konzumentov ho čakali ovácie postojačky. A tak bol na svete chutný dezert –čokoládová tortička s tekutým stredom –, dnes známy ako lávový koláčik.

Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. jún 2025 08:23