Mnohé chuťovky vznikli čisto náhodne.dreamstime
StoryEditor

Dobroty, ktoré vznikli náhodou: Zemiakové lupienky, majonéza či mozzarella. Ako sa na ne prišlo?

27.05.2025, 15:00
Životný štýl

Nebyť kuchárskej CHYBY, NÁHODY ALEBO NEDOSTATKU surovín, nepochutnávali by sme si dnes na mozzarelle, nanuku ani na šampanskom.

Sacherova torta

Stojí za ňou knieža Metternich, ktorý v roku 1832 hostil vo svojom sídle vybranú spoločnosť a dal svojmu šéfkuchárovi za úlohu upiecť zvlášť dobré zákusky. Lenže ten ako na potvoru ochorel a musel zákazku prenechať svojmu najnadanejšiemu učňovi, ešte len šestnásťročnému Franzovi Sacherovi. Franz si poradil nad očakávanie dobre, hosťom ním pripravená torta zachutila a knieža bolo spokojné. Napriek tomu sa „sacherka“ preslávila až oveľa neskôr, keď jeho synovi Eduardovi, pokračovateľovi rodinnej tradície, napadlo vylepšiť ju čokoládovou polevou a marhuľovou marmeládou.

 

 

 

 

Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. jún 2025 04:33