Drevený lopárik je určite krajším doplnkom vo vašej kuchyni.dreamstime
StoryEditor

Drevená, alebo plastová? Viete, ako správne používať dosky na krájanie?

08.11.2024, 14:00
Životný štýl

Bez lopárikov na krájanie potravín si zrejme väčšina z vás nevie predstaviť fungovanie v kuchyni. Aj vy však niekedy stojíte pred dilemou, či lopáriky používate správne a kedy je lepšie siahnuť po drevenom a kedy naopak po plastovom lopáriku? Držte sa jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým zistíte, ako na to.

Plastový lopárik

Plastový lopárik síce nie je vzhľadovo taký atraktívny ako drevený, no určite si vo vašej domácnosti nájde svoje stále miesto. Ak ich navyše budete mať niekoľko a v rôznych farbách, môžete mať každý svoju vlastnú surovinu, pre ktorú je určený. Plast sa oveľa lepšie dezinfikuje a udržiava v čistote, takže práve on je ideálny na krájanie mäsa, rýb a iných potravín, ktoré obsahujú už spomenuté tekutiny. Horúca voda a saponát, alebo octový roztok tento kúsok kuchynskej pomôcky dôkladne vyčistia. Na čo by ste si však určite mali dávať pozor sú vaše nože, ktoré plast rýchlejšie otupí. A tiež na mikroplasty, ktoré môžete chtiac nechtiac konzumovať s potravinami, ktoré na lopáriku krájate. Plastový lopár má tým pádom oveľa kratšiu životnosť. Akonáhle na ňom budete badať hlbšie ryhy, radšej sa s ním rozlúčte. 

image

Farebne odlíšené lopáriky môžete používať vždy na konkrétny druh potravín.

dreamstime
Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. november 2024 14:02