Ak varíte pravidelne, určite by ste mali mať viacero lopárikov a používať ich zvlášť na každý druh potravín. A to aj napriek sto percentnej istote, že ste ho dokonale umyli.
Drevený lopárik
Drevený lopárik vo vašej kuchyni plní aj istú estetickú funkciu. Určite sú tieto materiály nielen krajšie, ale v mnohom aj výhodnejšie oproti tým plastovým. Ďalšou výhodou je, že sa na ňom baktérie neudržia tak dlho, ako napríklad v plaste a v neposlednom rade je aj šetrnejšie k čepeliam vašich nožov, keďže drevo je mäkšie, než plast. Nevýhodou dreva sú jeho absorpčne vlastnosti, čo pri potravinách, ktoré obsahujú viac tekutín môže byť problém. Skvelým príkladom je surové mäso. Veď si len predstavte, čo všetko z neho počas krájania vyteká a dostáva sa tým pádom hlbšie do dreva. Nehovoriac o tom, čo všetko sa na ešte tepelne nespracovanom mäse môže nachádzať. Určite týmito baktériami nechcete kontaminovať iné potraviny či suroviny, ktoré sa chystáte skonzumovať v surovom stave. Drevené lopáre sú preto ideálne na krájanie pečiva, chleba, syrov či iných suchších potravín. Keďže okrem tekutín absorbujú aj rôzne pachy, vyhnite sa aj potravinám s príliš výraznou arómou.