Drevený lopárik je určite krajším doplnkom vo vašej kuchyni.dreamstime
StoryEditor

Drevená, alebo plastová? Viete, ako správne používať dosky na krájanie?

08.11.2024, 14:00
Životný štýl

Bez lopárikov na krájanie potravín si zrejme väčšina z vás nevie predstaviť fungovanie v kuchyni. Aj vy však niekedy stojíte pred dilemou, či lopáriky používate správne a kedy je lepšie siahnuť po drevenom a kedy naopak po plastovom lopáriku? Držte sa jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým zistíte, ako na to.

Ak varíte pravidelne, určite by ste mali mať viacero lopárikov a používať ich zvlášť na každý druh potravín. A to aj napriek sto percentnej istote, že ste ho dokonale umyli.

Drevený lopárik

Drevený lopárik vo vašej kuchyni plní aj istú estetickú funkciu. Určite sú tieto materiály nielen krajšie, ale v mnohom aj výhodnejšie oproti tým plastovým. Ďalšou výhodou je, že sa na ňom baktérie neudržia tak dlho, ako napríklad v plaste a v neposlednom rade je aj šetrnejšie k čepeliam vašich nožov, keďže drevo je mäkšie, než plast. Nevýhodou dreva sú jeho absorpčne vlastnosti, čo pri potravinách, ktoré obsahujú viac tekutín môže byť problém. Skvelým príkladom je surové mäso. Veď si len predstavte, čo všetko z neho počas krájania vyteká a dostáva sa tým pádom hlbšie do dreva. Nehovoriac o tom, čo všetko sa na ešte tepelne nespracovanom mäse môže nachádzať. Určite týmito baktériami nechcete kontaminovať iné potraviny či suroviny, ktoré sa chystáte skonzumovať v surovom stave. Drevené lopáre sú preto ideálne na krájanie pečiva, chleba, syrov či iných suchších potravín. Keďže okrem tekutín absorbujú aj rôzne pachy, vyhnite sa aj potravinám s príliš výraznou arómou.

ANKETA
Akú dosku na krájanie najčastejšie používate?

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. november 2024 14:02