Glutamán u mnohých ľudí rozsvieti kontrolky a to aj napriek tomu, že je bežnou prísadou bežných jedál. Sú informácie o tom, že vám škodí skutočne pravdivé, alebo ide len o mýty?
Glutamán sódny
Glutamán sódny je známy tiež pod skratkou MSG (monosodium glutamate). Nachádza sa v rôznych potravinách ako je mäso, zelenina, ale aj v mliečnych výrobkoch. Jedlo je vďaka nemu chutnejšie a výraznejšie. Aj preto je pre chuťové poháriky poriadnym lákadlom a vy máte na jedlá, s obsahom glutamánu sódneho oveľa väčšiu chuť. Často sa jeho používanie spája najmä s reštauráciami s ázijskou kuchyňou. Mnoho ľudí má voči glutamánu negatívne nastavenie, pretože táto prísada je údajne pre ľudské telo nebezpečná. Pravda je však niekde uprostred. Pokiaľ jedlo s touto prísadou nebudete konzumovať niekoľkokrát denne, nič vážne vám nehrozí. S výnimkou pár senzitívnych jedincov, ktorí však vážnejšie príznaky ako bolesti hlavy, návaly tepla či bolesti v hrudníku a nadmerné potenie nezaznamenali. V normálnych množstvách vám glutamán nijako neuškodí a bez obáv ho môžete konzumovať. Zvážiť jeho konzumáciu by ste však rozhodne mali v prípade, že sa u vás objavil niektorý z vyššie uvedených príznakov. A preháňať by ste to s dochucovadlami nemali ani v prípade, že ste úplne v poriadku. Aj tu totiž platí „všetko s mierou“.