Glutamán sódny patrí k bežným prísadám v jedlách.dreamstime
StoryEditor

Glutamán sódny: Je skutočne taký škodlivý, alebo ho môžete bez obáv konzumovať?

04.11.2024, 14:00
Životný štýl

Glutaman sódny je postrachom pre všetkých, ktorí prihliadajú v prvom rade na kvalitu svojich jedál a vyhýbajú sa všetkému, čo by bolo čo i len trošku škodlivé. Glutamán sódny dodáva jedlám takzvanú piatu chuť, známu aj ako umami. Vďaka nej sú jedlá nielen výraznejšie, ale aj chutnejšie a pre chuťové poháriky veľmi zaujímavé.

Glutamán u mnohých ľudí rozsvieti kontrolky a to aj napriek tomu, že je bežnou prísadou bežných jedál. Sú informácie o tom, že vám škodí skutočne pravdivé, alebo ide len o mýty?

Glutamán sódny

Glutamán sódny je známy tiež pod skratkou MSG (monosodium glutamate). Nachádza sa v rôznych potravinách ako je mäso, zelenina, ale aj v mliečnych výrobkoch. Jedlo je vďaka nemu chutnejšie a výraznejšie. Aj preto je pre chuťové poháriky poriadnym lákadlom a vy máte na jedlá, s obsahom glutamánu sódneho oveľa väčšiu chuť. Často sa jeho používanie spája najmä s reštauráciami s ázijskou kuchyňou. Mnoho ľudí má voči glutamánu negatívne nastavenie, pretože táto prísada je údajne pre ľudské telo nebezpečná. Pravda je však niekde uprostred. Pokiaľ jedlo s touto prísadou nebudete konzumovať niekoľkokrát denne, nič vážne vám nehrozí. S výnimkou pár senzitívnych jedincov, ktorí však vážnejšie príznaky ako bolesti hlavy, návaly tepla či bolesti v hrudníku a nadmerné potenie nezaznamenali. V normálnych množstvách vám glutamán nijako neuškodí a bez obáv ho môžete konzumovať. Zvážiť jeho konzumáciu by ste však rozhodne mali v prípade, že sa u vás objavil niektorý z vyššie uvedených príznakov. A preháňať by ste to s dochucovadlami nemali ani v prípade, že ste úplne v poriadku. Aj tu totiž platí „všetko s mierou“.

image

Glutamán sa nachádza aj vo vašich obľúbených čipsoch.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. november 2024 14:02