Spisovateľka Jodi Ellen Malpas prišla predstaviť knižku aj do Bratislavy.archív
StoryEditor

ROZHOVOR so spisovateľkou ženských románov Jodi Ellen Malpas​: Prečo písala anonymne a kto ju zatratil, keď išla s pravdou von?

25.10.2024, 14:00
Životný štýl

Jodi Ellen Malpas (44) je spisovateľka známa svojimi romantickými príbehmi. Na konte má už niekoľko úspešných románov a ako sama hovorí romantického žánru sa neplánuje vzdať. My ženy sa rady ponoríme do knihy, ktorá nám hovorí z duše a chceme v knihe prežiť magický vzťah či románik aký máme vysnívaný. Ak niekto zatracuje romantické knihy, tak sú to iba muži, ktorý by chceli aby sa o nich písalo, hovorí Jodi, ktorej vyšiel aktuálne pikantný román Rafinované klamstvá.

Ktorá krajina je podľa vás tá najviac romantická? Klišé, Paríž?

Nemyslím si, že je to Paríž. Poviem Anglicko, odtiaľ je môj muž. A ten je veľmi romantický, niekedy až moc. Avšak s inými Angličanmi nemám skúsenosť, ani s Francúzmi.

Ako vidíte budúcnosť romantickej literatúry? Budú ľudia stále siahať po takýchto knihách?

Ja som prečítala mnoho žánrov a vyskúšala by som čokoľvek. Súčasnú, historickú aj thriller. Avšak romantické žánre nás robia šťastnými, vďaka nim sa cítime dobre. Ženy ich čítajú kvôli šťastným koncom, kvôli búšiacemu srdcu a potom snívajú o tom, že sa im podobné scenáre stanú aj v skutočnom živote.

Sú nejaké prvky, ktoré v romantickej literatúre nemôžu chýbať?

Nie je nijaký skrytý recept. Dnes už je toľko príbehov, ide o to, ako ho napíšete vy. Môj kľúč je aby ste si boli istí, že sú v tom emócie!

Čo robí hrdinov sympatickými?

Ženy milujú záhadných mužov s tajnosťami, záhadnou minulosťou. Zapamätajte si, nikdy sa nezavďačíte všetkým. Muži jednoducho musia byť príťažliví.

image

Spisovateľka Jodi Ellen Malpas. 

archív

Často sa stáva, že postavy v knihách si predstavujeme dokonale a následne sa knihy sfilmujú a celá naša predstava padá. Vedeli by ste si predstaviť, že vaša kniha by bola sfilmovaná?

Samozrejme, to je snom každého autora aby sa jeho kniha sfilmovala. Ale na druhej strane, je to strašidelné, že každá žena si postavu predstavuje inak a vy mu zrazu musíte dať jednu tvár. Napríklad Christian Gray alebo Edward Cullen. Každá z nás si ich predstavovala inak.

Napríklad v knihe Rafinované klamstvá, máte predstavu kto by hral vašu hlavnú postavu?

Vždy keď vydám knihu, nikdy nehovorím, kto boli moje múzy. Čitatelia by si mali vytvoriť svoje predstavy. Je to na nich, nech si z nich urobia koho len chcú.

Prečo je romantická literatúra podľa mnohých ľudí povrchná?

Autori romantických kníh často vytvárajú perfektných mužov, ktorí nie sú skutoční. A ženy o nich snívajú. Viem, že mnoho čitateľov číta romantické romány a potom sa cítia sklamaní, pretože vedia, že toto v skutočnosti nenájdu. Avšak mnoho žien to číta tajne! V thrilleroch čítate o miliónoch vrážd, rovnako môžete čítať o tom, že dvaja ľudia majú sex! Je to predsa úplne prirodzená vec, nie je prirodzené niekoho zabíjať. Faktom je, že niektoré žánre majú lepšiu povesť ako iné.

Aktuálne vyšla nová kniha. Potrebujete nejaký čas na nový námet, alebo už viete o čom bude ďalšia?

Momentálne sa snažím relaxovať, ale moc sa mi to nedarí. Jedna časť vo mne mi hovorí aby som si oddýchla a tá druhá zasa: píš, píš, píš! Ak mám nápad, musím písať. Bojím sa, že by som to zabudla.

Máte nejakú obľúbenú knihu? Prípadne nejaké odporúčanie z vášho detstva?

Rada som čítavala hororovú tínedžerskú sériu kníh. Bolo to trochu strašidelné, boli to veľké knihy. Každý týždeň som si kupovala novú knihu, čítala som veľa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. október 2024 14:02