Spisovateľka Jodi Ellen Malpas prišla predstaviť knižku aj do Bratislavy.archív
StoryEditor

ROZHOVOR so spisovateľkou ženských románov Jodi Ellen Malpas​: Prečo písala anonymne a kto ju zatratil, keď išla s pravdou von?

25.10.2024, 14:00
Životný štýl

Jodi Ellen Malpas (44) je spisovateľka známa svojimi romantickými príbehmi. Na konte má už niekoľko úspešných románov a ako sama hovorí romantického žánru sa neplánuje vzdať. My ženy sa rady ponoríme do knihy, ktorá nám hovorí z duše a chceme v knihe prežiť magický vzťah či románik aký máme vysnívaný. Ak niekto zatracuje romantické knihy, tak sú to iba muži, ktorý by chceli aby sa o nich písalo, hovorí Jodi, ktorej vyšiel aktuálne pikantný román Rafinované klamstvá.

Ako dlho ste na vašej poslednej knihe Rafinované klamstvá pracovali?

Je to už niekoľko rokov, zhruba nejakých osem. Kvôli deju som si musela robiť mnoho výskumov, pretože jedna z postáv je expertom na umenie a históriu. Napríklad Elena pricestuje do Londýna a jej otec to nevie pochopiť. Odhováral ju, avšak ona si tam rozbieha kariéru. Snažil sa ju chrániť pred zlým  svetom, avšak ona si tam nájde partnera. A ten je presne ten typ, pred ktorým sa ju snažil ochrániť!  Je neistý, nebezpečný a samozrejme, neskutočne dobre vyzerá! Je úspešný, múdry, bohatý, ale má mnoho temných stránok. A jej sa to jednoducho páči.

Dávate niektoré časti kníh čítať aj vašej rodine? Alebo počkáte až na finálnu verziu?

Nikto nečíta moje knihy, dokedy nie sú dokončené!  A prvá osoba, ktorá si ich prečíta je moja agentka a najlepšia priateľka. Mnoho autorov zdieľa svoje príbehy s inými ľuďmi počas písania, avšak ja sa vždy bojím. Veci sa môžu zmeniť, postavy sa často vyvinú úplne inak ako na začiatku.

Ako vyzerá váš deň keď píšete?

Mám svoj osobný playlist, ktorý ma často inšpiroval práve k napísaniu nejakého príbehu. Mám rada prázdny dom, len ja a môj pes.  Ráno niekoľko hodín píšem, potom sa idem prejsť so psom a potom pokračujem. Je veľmi náročné písať vkuse. Nemôžem sa tak dlho pozerať do počítača, aj keď niekedy mi trvá hodinu a pol aby som sa do toho dostala. Takže ak by som mala prestávku napríklad každých dvadsať minút, nikdy by som knihu nedokončila.

Ak nepíšete, čo rada robíte vo voľnom čase?

Píšem! Ja nie som len autorka. Som podnikateľka, robím marketing, editovanie, sociálne médiá. Okrem písania robím veľa vecí, ktoré mi zaberajú čas. Takže keď sa dostanem k písaniu, vnímam to ako skutočné relaxovanie. Keby môžem iba písať, to je pre mňa dokonalý deň.

Čo ste robili predtým, ako ste začali písať?

Pracovala som pre môjho otca, robila som v kancelárii. Nuda, naozaj nuda! Zvykla som sa zamýšľať, že mám robiť toto, do konca môjho života? Dnes som rada, že robím čo ma baví.

image

Spisovateľka Jodi Ellen Malpas. 

©Kerry Ann Duffy Photography

Dostali ste niekedy spätnú väzbu, že ste niekomu zachránili partnerstvo? Alebo ste zlepšili vďaka svojej práci niečí vzťah?

Áno! To sú slová, ktoré ma urobili naozaj šťastnou. Stáva sa, že niekde uvidím negatívnu recenziu. A práve vtedy dostanem od niekoho správu so slovami, že práve moja kniha im pomohla! Niekedy neverím, že slová môžu skutočne pomôcť.

V romantickej knihe musí spisovateľ nájsť správny balans aby neskĺzol k lacným či trápnym príbehom. Musí tam zostať zachovaná tá pekná romantika, ako to udržať?

Chcem aby čitatelia tým príbehom žili. Ja keď píšem príbeh, ja ním žijem! S postavami prežívam každý jeden krok.  Snažím sa písať tak, aby to čitateľov vtiahlo do príbehu a umožnilo im to prežiť úplne všetko. Najdôležitejšou časťou románu sú emócie. Ja som napríklad napísala aj veľa sexuálnych scén, naozaj veľa! Avšak každá z nich je tam z nejakého dôvodu, je to súčasť nejakej cesty. Jednoducho každá sexuálna scéna je jedinečná a niečo v tom danom momente znamená.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. október 2024 14:02