Biely šum vám pomôže upokojiť myseľ a zaspať.Shutterstock
StoryEditor

Biely šum: Spoznajte jeho zázračné účinky

19.10.2024, 10:00
Životný štýl

S pojmom biely šum sa už stretla určite nejedna mamička, snažiaca sa uspať svojho novorodenca. Zapínajú si ho však aj dospelí, ktorí majú problém so zaspávaním. Biely šum rozhodne nie je len nástrojom na dobrý a výdatný spánok. Podporuje tiež sústredenosť a v neposlednom rade účinne funguje na nervovú sústavu, vďaka čomu má upokojujúce účinky.

Problémy so spánkom sa môžu negatívne odzrkadliť na celkovom fungovaní vo vašom živote. Prečo si trošku nepomôcť a vyspať sa do ružova len vďaka bielemu šumu?

Proti stresu

Biely šum funguje predovšetkým vďaka tomu, že odbúrava stres a upokojuje vaše zmysly. Navyše ostatné zvuky idú do úzadia, takže po nejakom čase ich úplne prestane vnímať a vaša myseľ sa upokojí. Na internete nájdete množstvo zvukov, ktoré sú považované za biely šum. Vo vašej domácnosti ho vytvára napríklad digestor, vysávač, alebo fén na vlasy či iný spotrebič, ktorý vydáva monotónny zvuk. Aj tu by ste však mali dbať na isté pravidlá a to minimálne čo sa výšky decibelov týka. Maximálna povolená "hlučnosť" je okolo 80 decibelov. U malých detí je táto hranica oveľa nižšia a nemala by prekročiť 50 dB. Navyše, zdroj zvuku by mal byť umiestnený minimálne 2 metre o dieťatka.

image

Aj fén vytvára biely šum.

Shutterstock

Výhody bieleho šumu

Aj tu, podobne ako pri všetkom ostatnom treba byť obozretní a používať tieto prostriedky na zaspávanie s mierou. Pokojne zaraďte biely šum do vašej večernej rutiny. Na upokojenie a isté signalizovanie mozgu, že sa má pripraviť na odpočinok. Vďaka bielemu šumu rýchlejšie zaspíte, ale aj samotný spánok bude oveľa pokojnejší a hlbší. Mimochodom, biely šum, hoci na vás v prvom momente môže pôsobiť ako hluk, je skvelý prostriedok aj na to, aby ste sa dokázali oveľa lepšie koncentrovať. Pomáha lepšie odbúravať okolité zvuky a preto sa pri ňom mnohí študenti dokážu oveľa efektívnejšie učiť. Rovnako využiteľný je aj pre ľudí, ktorí trpia ADHD.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. október 2024 10:02