S prokrastináciou bojuje mnoho ľudí. Nie je však nemožné vyriešiť tento problém. Shutterstock
StoryEditor

Odkladáte povinnosti na potom, nestíhate, tlačí vás čas? Ako bojovať s prokrastináciou? Pomôže pomodoro systém

08.10.2024, 22:00
Životný štýl

Prokrastinácia je zvyk alebo tendencia odkladať úlohy alebo povinnosti na neskôr, aj keď vieš, že ich musíš urobiť. Často sa to stáva napriek tomu, že vieš, že ich odkladanie môže viesť k stresu, nižšej kvalite výsledkov alebo problémom s časovým manažmentom. Môže ísť o malé veci, ako odkladanie upratovania, alebo väčšie, ako napríklad meškanie s pracovnými projektmi alebo učením na skúšku. Využite pomôcku „POMODORO“ takýto systém vám pomôže udržať koncentráciu a zároveň sa vyhnúť vyhoreniu.​

Prokrastinácia má niekoľko príčin, ako napríklad:

  • Strach z neúspechu: Môžete sa báť, že úlohu nezvládnete dokonale, a preto ju odkladáte.
  • Preťaženie: Ak je úloha príliš veľká alebo komplexná, môžete sa cítiť preťažený a neviete, kde začať.
  • Nedostatok motivácie: Ak vám úloha neprináša okamžité potešenie alebo nemá pre vás zmysel, máte menšiu motiváciu ju urobiť.
  • Rozptýlenia: Moderné technológie, ako sú sociálne siete a mobilné telefóny, ľahko odvedú pozornosť od úloh.
  • Napriek tomu, že prokrastinácia môže byť dočasne uspokojujúca (oddychujete alebo robíte niečo príjemné), často vedie k dlhodobému stresu, keď sa termíny blížia a úloha sa nakoniec musí urobiť pod tlakom.

Najprv sa vás teda opýtame na pár otázok, ktoré vám pomôžu pochopiť, v ktorých situáciách máte tendenciu odkladať veci na neskôr:

Všimli ste si, že odkladáte veci najmä pri určitých typoch úloh (napríklad zložité, nudné, alebo tie, čo vyžadujú veľa času)? Ak áno ste jasný prokrastinátor

Máte pocit, že odkladáte úlohy viac v práci alebo v súkromnom živote? Napríklad domáce povinnosti alebo osobné ciele?

Čo sa stane, keď začnete premýšľať o úlohách? Často sa cítite preťažený, nemotivovaný, alebo si poviete, že na to budete mať viac času neskôr?

Stáva sa vám, že máte iné aktivity, ktoré vám často odvádzajú pozornosť (napríklad sociálne siete, hry alebo iné rozptýlenia)?

Zvyknete odkladať veci aj vtedy, keď je stanovený konkrétny termín, alebo hlavne pri úlohách, ktoré nemajú pevný deadline?

Keď zodpoviete na väčšinu týchto otázok "áno", môžeme vám navrhnúť konkrétne stratégie, ako s tým bojovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. október 2024 22:08