S prokrastináciou bojuje mnoho ľudí. Nie je však nemožné vyriešiť tento problém. Shutterstock
StoryEditor

Odkladáte povinnosti na potom, nestíhate, tlačí vás čas? Ako bojovať s prokrastináciou? Pomôže pomodoro systém

08.10.2024, 22:00
Životný štýl

Prokrastinácia je zvyk alebo tendencia odkladať úlohy alebo povinnosti na neskôr, aj keď vieš, že ich musíš urobiť. Často sa to stáva napriek tomu, že vieš, že ich odkladanie môže viesť k stresu, nižšej kvalite výsledkov alebo problémom s časovým manažmentom. Môže ísť o malé veci, ako odkladanie upratovania, alebo väčšie, ako napríklad meškanie s pracovnými projektmi alebo učením na skúšku. Využite pomôcku „POMODORO“ takýto systém vám pomôže udržať koncentráciu a zároveň sa vyhnúť vyhoreniu.​

Prokrastinácia je bežný problém, ale dá sa s ňou efektívne bojovať pomocou rôznych stratégií. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám môžu pomôcť:

1. Rozdeľte úlohy na menšie kroky

Ak je úloha veľká alebo sa zdá byť zložitá, môže byť ťažké začať. Rozdelenie úlohy na menšie, ľahšie zvládnuteľné kroky vám môžu pomôcť prekonať pocit preťaženia. Napríklad ak píšete správu, začnite s osnovou alebo úvodom. Keď sa pustíte do malej časti, bude jednoduchšie pokračovať.

2. Stanovte si konkrétne a realistické ciele

Namiesto toho, aby ste si dali neurčitý cieľ ako „urobiť projekt“, stanovte si konkrétny cieľ, ktorý máte dosiahnuť. Napríklad: „Dnes napíšem prvé dve strany projektu“ alebo „Spracujem analýzu do konca týždňa“. Realistické ciele vám pomôžu lepšie sa sústrediť a nebudú vás tak zastrašovať.

3. Používajte metódu „Pomodoro“

Táto metóda spočíva v tom, že si nastavíte časovač na 25 minút, počas ktorých pracujete intenzívne na úlohe, a potom si dáte 5-minútovú prestávku. Po štyroch „Pomodoroch“ si dajte dlhšiu prestávku (15–30 minút). Takýto systém vám pomôže udržať koncentráciu a zároveň sa vyhnúť vyhoreniu.

4. Eliminujte rozptýlenia

Identifikujte, čo vám najčastejšie odvádza pozornosť (napríklad telefón, sociálne siete alebo televízia), a pokúste sa tieto rušivé prvky odstrániť počas práce. Môžete si napríklad nainštalovať aplikácie, ktoré blokujú sociálne siete na určitý čas, alebo si vytvoriť čisté a tiché pracovné prostredie.

5. Stanovte si pevný časový rámec

Niektoré úlohy môžu byť odkladané práve preto, že nemajú stanovený termín. Skúste si samy pre seba určiť časový rámec, do kedy chcete úlohu dokončiť. Ak si určíte pevné „deadliny“, vytvoríte si lepšiu štruktúru a znížite riziko odkladania.

6. Zamerajte sa na dlhodobé benefity

Ak máte tendenciu odkladať veci, môže to byť preto, že uprednostňujete okamžité uspokojenie (napríklad prezeranie sociálnych sietí) pred dlhodobými cieľmi (napríklad dokončenie projektu). Skúste sa sústrediť na to, ako sa budete cítiť, keď úlohu úspešne dokončíte. Pripomeňte si, že spokojnosť z dosiahnutia cieľa bude trvať dlhšie než krátkodobé potešenie z odkladania.

7. Odmeňuj sa za pokrok

Stanovte si malé odmeny za dosiahnutie krokov na ceste k cieľu. Môže to byť niečo jednoduché ako prestávka na kávu alebo niečo väčšie po dokončení väčších častí úlohy. Takéto motivácie vám môžu pomôcť prekonať okamžitý odpor k úlohe.

8. Pracujte na zlepšení time managementu

Ak vám prokrastinácia spôsobuje, že neviete efektívne hospodáriť s časom, skúste si plánovať dni a úlohy vopred. Môžete použiť plánovač alebo aplikáciu na organizáciu úloh, kde si budete zapisovať, čo a kedy chcete urobiť. Pomôže ti to sledovať svoj pokrok a zároveň dodržiavať časový plán.

9. Pochopte svoje dôvody pre prokrastináciu

Je dobré premýšľať o tom, prečo máte sklon odkladať úlohy. Niekedy môže byť za prokrastináciou strach z neúspechu, pocit preťaženia, alebo jednoducho nedostatok záujmu o úlohu. Keď pochopíte, prečo odkladáte, môžete efektívnejšie zvoliť vhodné stratégie na boj proti tomu.

10. Buďte k sebe trpezlivý

Boj s prokrastináciou trvá určitý čas. Ak sa vám niekedy stane, že opäť odložíte úlohu, nebuďte na seba príliš prísny. Dôležité je postupovať krok za krokom a nevzdávať sa, aj keď sa veci nevyvíjajú vždy ideálne.

Keď viete, v akých situáciách máte tendenciu prokrastinovať, môžete sa zamerať na konkrétne odporúčania, ktoré vám pomôžu riešiť vaše konkrétne problémy. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. október 2024 11:29