Nemusíte neustále visieť na telefóne.Shutterstock
StoryEditor

Odpojte sa na pár dní: Buďte na určitý čas OFFline. Neuveríte ako vám to pomôže aj an psychiku

24.09.2024, 15:00
Životný štýl

... a doprajte si vedomé rozhodnutie na určitý čas úplne vypnúť alebo obmedziť používanie digitálnych zariadení. Ideálny spôsob, ako sa vzdialiť od neustáleho prílevu informácií a vrátiť sa k jednoduchšiemu, pomalšiemu rytmu života. Nájdite rovnováhu medzi online a offline životom. Znovu sa spojte so sebou samým, s blízkymi či prírodou. Zložité? Ani nie!

Doba je jednoducho taká. Žijeme v digitálnej ére, v ktorej sme neustále obklopení obrazovkami smartfónov, tabletov, počítačov a televízorov. Prísun informácií, notifikácií a online komunikácie síce zlepšuje našu prepojenosť so svetom, zároveň nás nevedomky vťahuje do kruhu závislosti. Už len predstava, že by ste na pár dní odložili všetky tieto zariadenia vo vás vyvoláva úzkosť? V tom prípade ste ideálnym adeptom na digitálny detox. Detox, ktorý je nevyhnutný pre fyzické aj psychické zdravie.

Prečo ho potrebujeme?

Digitálne zariadenia sú neoddeliteľnou súčasťou našej práce, zábavy aj spoločenského života. Nepretržitá dostupnosť a informačná záplava však má svoju cenu. A práve tá sa často prejavuje na našom zdraví, pohode a schopnosti žiť prítomným okamihom. Ešte stále situáciu zľahčujete?

Chronický stres a únava

Byť neustále online znamená byť neustále dostupný. Pociťujeme tlak na okamžitú odpoveď na e-maily, správy a notifikácie, čo vedie k neustálemu stresu. Myseľ nikdy úplne nevypne, čo môže viesť k chronickej únave, úzkosti a dokonca aj k vyhoreniu. Digitálnym detoxom získate späť pocit pokoja a kontrolu nad vlastným časom.

Nespíte dobre?

Modré svetlo, ktoré obrazovky vyžarujú, narúšajú produkciu melatonínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za spánok. A to je odpoveď na to, prečo máte problém so zaspávaním, nekvalitným spánkom či v konečnom dôsledku s chronickou spánkovou depriváciou. Radikálne riešenia vymeňte za tie čiastkové. Na začiatok skúste telefón či prácu na počítači obmedziť aspoň pár hodín pred tým, ako si ľahnete do postele.

Pozor, klesá koncentrácia aj produktivita

Všimli ste si to aj vy? Zrazu sa schopnosť sústrediť zhoršuje. Multitasking, ktorý je často ospevovaný ako znak efektivity, v skutočnosti znižuje vašu schopnosť dokončiť úlohy kvalitne a včas. „Odstrihnite sa“ a pokúste sa sústrediť na to, čo je skutočne dôležité.

Ach, tie vzťahy!

Aj keď sú sociálne siete a instantné správy skvelým nástrojom na udržiavanie kontaktov, nemôžu nahradiť skutočný osobný kontakt. Ruku na srdce! Nevenujete sa viac telefónu ako ľuďom vo vašom bezprostrednom okolí? Zdvihnite hlavu od telefónu, dajte si pauzu a budujte hlbšie a kvalitnejšie vzťahy.

6 Krokov k efektívnemu digitálnemu detoxu

 

Spočiatku môže byť náročný, prirodzené sú pocity úzkosti, nepokoj či dokonca nuda. Buďte vytrvalí, na nový rytmus života si, či veríte či nie, zvyknete. A nezabudnite! Digitálny detox nemusí byť len jednorazovou záležitosťou. Snažte sa ho integrovať do každodenného života a vytvorte si zdravšie návyky pri používaní technológií.

V priebehu procesu vám pomôže:

Stanoviť si jasné ciele

Pred začatím detoxu si premyslite, prečo ho chcete absolvovať a čo od neho očakávate. Možno sa chcete lepšie sústrediť na prácu, zlepšiť spánok alebo stráviť viac kvalitného času s rodinou. Konkrétne ciele udržiavajú motiváciu.

Vyberte si vhodný časový rámec

Digitálny detox môže trvať niekoľkých hodín či dní. Na začiatok si zvoľte kratší časový úsek, ktorý môžete postupne predlžovať.

Informujte svoje okolie

Ak plánujete dlhší digitálny detox, informujte o tom svojich blízkych, priateľov a kolegov. Takto predídete zbytočným starostiam alebo nedorozumeniam a zároveň získate podporu od ľudí okolo vás.

Vytvorte si priestor pre offline aktivity

Ak chcete minimalizovať pokušenie siahnuť po telefóne, naplánujte si aktivity, ktoré vás budú baviť a zároveň vám pomôžu relaxovať. Čítajte knihy, venujte sa turistike, vareniu, športu alebo si dajte pravidelné „rande“ na káve. Cieľom je nájsť si činnosti, ktoré vám umožnia úplne sa ponoriť do prítomného okamihu.

Vypnite notifikácie a odložte, čo sa dá

Odložte telefón, tablet alebo počítač do inej miestnosti alebo ho vypnite. Vypnutie notifikácií je ďalší krok, ktorý vám pomôže minimalizovať rušenie.

Sledujte svoj pokrok a prínosy

Píšte si denník alebo poznámky o tom, ako sa cítite počas a po digitálnom detoxe. Takéto sledovanie vám môže pomôcť uvedomiť si nielen pozitívne zmeny, ktoré sa zaručene dostavia. Okrem iného ide o perfektnú formu motivácie. A práve tá je pri novým veciach skutočne dôležitá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. september 2024 15:02