yarchív
StoryEditor

Thajsko už aj priamo z Bratislavy: Za túto cenu neváhajte!

16.09.2024, 10:11
Životný štýl

Thajsko sa javí ako raj na zemi ako zelena svieža oáza. Teplota v noci 25 a cez deň od 30 pocitovo veľmi príjemné teplo. Vždy usmiaty Thajci stále pripravený pomôcť, či poskytnúť službu a dokonca za prijateľné ceny.

Jedlo z čerstvých surovín. Morské dary čerstvo vylovené, ovocie a zelenina práve odtrhnuté.  Len kokos sa ťažšie trhá a preto buď šikovný zberači, alebo špeciálne vycvičené opice. Ale skoro všade ako prvé ponúknu kokosový džús. Veľa krát aj s logom hotela či reštaurácie

Dostupnosť do Thajska je veľmi dobrá, a od jesene pribudne dokonca priami let Bratislava Phuket. Prime lety do Bangkoku sú tiež z Viedne.

V podstate je jedno či ste vyznávač luxusného ubytovania s kompletnými službami, alebo chcete štýlový bungalov s jednou spálňou, chladničkou, TV, kúpeľňou a terasou za pár Bathov, vždy ste v prekrásnom obkolesení sviežej zelene a blahodárneho morského vzduchu. Nesmiem zabudnúť na pastvu pre uši. Nie nemám na mysli slúchadla v ušiach, ale nepreberné množstvo rôznych zvukov prírody. Naozaj namiesto budíka je spev nepoznaných vtáčikov, či pestrý cvrkot „cvrčkov“. 

image

x

archív

Thajsko vás obklopí a ukolíše. Je tu minimum rezortov odrezaných od miestnej kultúry. Na miestnom trhu, ulici, plážovej kaviarni, tréningu muay thai či na masáži spoznáte najväčší poklad Thajska, kvôli ktorému sa sem fascinovaní turisti stále chcú vracať a niektorí dokonca zanechajú svoj predchádzajúci život a presťahujú sa do Thajska natrvalo. Tento poklad sú ľudia. Pokojný, slušný, usmievavý a priateľský. Nezažijete tu nervozitu ani zbytočný zhon. Veľmi rýchlo toto prijatie a radostný prístup zasiahne aj vás a umožní vám relaxovať ako nikdy predtým. Thajčania si zachovávajú pokoj, úsmev a veselosť napriek tomu, že žijú v krajine veľkej sociálnej nerovnosti. 

V Thajsku sa turista ľahko dostane do kontaktu s autentickou miestnou kultúrou a zvykmi. Skoro všade natrafíte na domy duchov, v blízkosti domov, obchodov, na uliciach.  Thajci ich ozdobujú nádhernými kvetmi,  zapaľujú v nich vonné tyčinky a nechávajú občerstvenie pre duchov svojich predkov. 

Treba ochutnať miestne jedlo v reštaurácii, alebo v jednom z nespočetných stánkov s občerstvením  "street food".  Pouličné jedlo je tu jedno z najlepších  na svete. Porovnajte „thajské“ chute, ktoré poznáte z európskych reštaurácií, s jedlami pripravenými z čerstvých miestnych produktov priamo na mieste.

 

Pri pobyte v Thajsku nesmiete zabudnúť navštíviť miestny trh - talad, kde sa stánky doslova prehýbajú s aromatickým ovocím, a ak sa nebojíte silnejších vnemov, nevynechajte sekciu so sušenými rybami alebo vyskúšajte pečené kobylky. 

Počas pobytu je treba navštíviť kluby, reštaurácie, bary, kaviarne, ktorých sa v Thajsku nachádza nespočetné množstvo, sú v centrách, na uliciach či hneď pri plážach a prekypujú životom. Večierky, často so živou hudbou a ohňovými tanečnými vystúpeniami, trvajú až do neskorej noci. Každopádne, na piňa coladu, mai tai, tai mojito, alebo len kávu a kokosovú zmrzlinu je príjemné kedykoľvek počas dňa zaskočiť do plážového baru. Večer sa zvyknú zapĺňať aj pre kvalitných muzikantov a skvele produkcie.

Nuž priatelia, ak sa neviete rozhodnúť, vyberte si tento kút planéty a užite si pokoj, slnko, zeleň a nádherné teplé more a všetko čo k vytúženému oddychu patrí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 10:12