S potením vám môžu pomôcť aj niektoré potraviny.Dremstime
StoryEditor

Máte problém s nadmerným potením? Nezúfajte, pomôcť môžu tieto prírodné potraviny, ktoré máte zaručene doma!

01.09.2024, 12:00
Životný štýl

K letu nepochybne patrí teplo, slnko, voda, ale aj nadmerné potenie sa. Či už hovoríme o letných športoch alebo len o klasickom pobyte vonku, tomuto sa jednoducho nevyhneme. Okrem vzdušného oblečenia však existuje niekoľko efektívnych rád, vďaka ktorým môžete potenie eliminovať. Jednou z nich je aj zaradenie týchto obyčajných potravín, ktoré má doma každý z nás.

Určite to poznáte, obliekli ste si ľahké šaty, pijete dostatok vody a chladíte sa studenými nápojmi a aj napriek tomu sa neustále potíte. V extrémnych letných horúčavách s tým jednoducho musíme počítať. Zaujímavosťou je, že v takýchto situáciách nám môžu pomôcť aj potraviny. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, pri našom potení strava zohráva dôležitú úlohu. Prečo je tomu tak a aké jedlá do jedálnička zaradiť? Poznáme odpoveď!

Pot ochladzuje a je zdravý

Potenie je prirodzený proces, ktorý je pre naše telo bežný a dokonca zdravý. Princíp jeho fungovania je jednoduchý. V momente, keď telo zaznamená zmenu teploty alebo našej nálady, aktivuje potné žľazy slúžiace na reguláciu telesnej teploty. Tieto žľazy uvoľňujú vodu a soľ, ktoré telo prirodzene ochladzujú. Aj keď to možno vyznie zvláštne, pot je jednou z najprirodzenejších ciest tela k ochladeniu a je pre  nás absolútne nevyhnutný.

Toto sú zázračné potraviny

Pot podlieha mnohým štúdiám už dlhé roky. Jedna z nich uvádza, že príčinou nadmerného potenia môže byť aj nedostatok horčíka v tele. Ak chcete tento proces zmierniť, riešenie je preto celkom jednoduché. Mali by ste začať konzumovať potraviny, ktoré ho prirodzene obsahujú veľké množstvo. Zázračnými prírodnými liekmi sú preto avokádo, semienka či obyčajné banány!

Doma ich má pravdepodobne každý z nás. Preto neváhajte a najmä v letnom období ich zaraďujte do svojho denného príjmu častejšie. Banány fantasticky chutia v ovsenej či v ryžovej kaši, alebo upečené v sladkom chlebe. Avokádo sa výborne hodí k vajíčkam alebo len tak, na pečivo. Semienka sú okrem horčíka aj zdrojom vlákniny, preto ich konzumujte napríklad v chutných letných polievkach alebo v pečených sušienkach. Možností je mnoho, variácie sú len a len na vás.

Nezabúdajte na pitný režim

Okrem potravín vám s nadmerných potením môžu pomôcť aj tekutiny. Niekedy na ne zabúdame, avšak robíme veľkú chybu. Práve v tomto období sú pre nás nevyhnutné. Kľúčový je pre nás dostatok tekutín bez pridaného cukru. Hovoríme najmä o čistej vode a o bylinkových čajom. Na rozdiel od limonád, ktoré zväčša obsahujú veľké množstvo cukru, klasické nápoje pomáhajú organizmu bojovať proti prehriatiu. Nenásilne ho ochladzujú, čo samozrejme zmierňuje prejavy potenia. Ak máte problém s čistou vodou, nezúfajte. Ideálne sú aj vody ochutené mätou, citrónom či uhorkou.

Zvládať vysoké teploty nemusí byť jednoduché, avšak existuje mnoho trikov, ktoré nám môžu naše teplé dni spríjemniť.  Nezabúdajte na ne a v prvom rade, užite si posledné teplé dni naplno. Verte mi, v zime za nimi budeme smútiť!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 12:44