shutterstock.com
StoryEditor

Pijete dostatok vody? Kto nedodržiava pitný režim, priťahuje si choroby!

23.06.2020, 13:00
Životný štýl
Je obyčajná a zázračná zároveň. Bez nej by život na zemi ani nebol možný. Zvýšte jej príjem hlavne teraz, keď je slnko čoraz horúcejšie, inak bude s vami zle!

Voda je pre život nevyhnutná, je potrebná pri trávení potravy, vylučovaní odpadových látok z tela, hospodárení s teplom a má ešte veľa ďalších funkcií. Tekutiny zapĺňajú v tele každé miesto, sú v cievach aj mimo nich. Už len mierny nedostatok vody spôsobený malým príjmom tekutín, náhlymi stratami potením alebo hnačkou môže mať neblahé následky. Ľudský organizmus síce znesie dosť, ale dehydratácia skutočne škodí nielen obličkám alebo mozgu, ale aj pokožke.

Koľko vody by ste teda mali vypiť za deň?
Záleží na množstve faktorov, ale v našich podmienkach by ste mali vypiť okolo dvoch litrov tekutín. Ak športujete alebo sú veľké horúčavy, tak aj viac. Nie však nárazovo, ale postupne. Myslite pri tom na to, že nejaké množstvo tekutín dostávate do tela aj z jedla. Zapamätajte si však aj to, že k intenzívnemu vysychaniu organizmu dochádza počas veterných dní, bez ohľadu na ročné obdobie. Ak zanedbáte príjem tekutín, budete malátni, unavení a náchylnejší ku chorobám. Na dehydratáciu dajte pozor najmä u malých detí. Ich organizmus je totiž vo veľkej miere tvorený z vody. Čím je človek mladší, tým väčší podiel z jeho telesnej stavby alebo hmotnosti tvorí voda. U dojčiat je to až 80 %, u dospelých 50 % a u seniorov tvorí voda už len 45 %. Čím je teda dobré hasiť smäd? Najvhodnejšia je obyčajná voda, ktorú môžete doplniť ešte čajom a riedenými ovocnými šťavami – ideálne bez cukru. Obľúbené sú aj mierne mineralizované vody s najrôznejšími príchuťami. Šoféri alebo športovci sa môžu osviežiť aj nealko pivom. Tvrdého alkoholu, silnej čiernej kávy a sladených nápojov by ste mali radšej strániť.

Pite celý deň
Najhoršie je, ak sa budete snažiť deficit tekutín dohnať tak, že do seba nalejete litre vody naraz. To nerobte! Zaťaží to orgány, ktoré tak musia spracúvať nadmerné množstvo vody. Príliš vychladené ani príliš teplé nápoje tiež nie je vhodné prijímať. Tekutiny pite, keď majú izbovú alebo mierne vyššiu teplotu. Tak ich organizmus najlepšie a najľahšie spracuje.

Vedeli ste?
Voda z vodovodu je u nás väčšinou veľmi kvalitná, niekedy je dokonca lepšia než takzvaná stolová voda, čo môže byť často obyčajná voda z vodovodu stočená do plastových fliaš. Minerálky, ktoré pijete pravidelne, striedajte alebo dôkladne vyberajte. Nemali by obsahovať viac než 1 g rozpustených minerálnych látok na liter.

Dôchodcovia, POZOR!
Vplyvom veku strácate pocit smädu, a tak sa môže veľmi ľahko stať, že svoj pitný režim zanedbáte natoľko, že sa váš organizmus dehydruje. Práve preto pite pravidelne bez ohľadu na to, či na to máte chuť, alebo nie. Telo bez vody nefunguje správne!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:18