Vidieť úsmev na tvári Victorie Beckahm je unikátne. Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

RBF syndróm: Púta pozornosť okolia a môže spôsobiť aj psychické problémy

26.08.2024, 08:00
Životný štýl

Neustále komentovanie výzoru je v dnešnej dobe až neprimerané. Človek sa kvôli tomu cíti pod tlakom a drobnohľadom, a nedajbože, že je na vašom výzore niečo neobvyklé a špekulácie sú na svete. RBF je pomenovaním pre ľudí, ktorí vzbudzujú dojem, že sú neustále nahnevaní. Zo známych mien by sme nemuseli chodiť ďaleko. Týmto výrazom je preslávená Victoria Beckham.

Victoria Beckham je výstavný príklad človeka čo má RBF syndróm. Všetky jej fotografie majú jedno spoločné: všade na snímkach má rovnaký výraz. Či je na fotke so svojimi štyrmi deťmi, alebo s manželom, bývalým futbalistom Davidom Beckhamom, rozosmiatym od ucha k uchu, ona sa tvári stále rovnako. Neprístupne, zamračene, namyslene, hocikedy až arogantne.

image

David Beckham a Victoria Beckham
 

Profimedia - Standardis

To, ako vyzeráte môžete ovplyvniť len z časti. Viete si predĺžiť mihalnice, urobiť výraznejšie kontúry tváre, zvýrazniť oči či pery, no zmeniť prirodzený výraz tváre? To také ľahké nie je.

Stále nahnevaný

RBF je skratkou pre Resting bitch face – čo sa dá preložiť ako mrzutá tvár. Slovíčko bitch v tomto prípade radšej vynecháme. V každom prípade ide o ľudí, ktorí aj napriek tomu, že sú možno práve v konkrétnom momente šťastní a spokojní, ich tvár hovorí niečo iné. Práve keď sú uvoľnení či zamyslení, ich tvár vyzerá, že sú buď poriadne nahnevaní, alebo mrzutí. Je to jednoducho ich prirodzený výraz. A práve ten je často predmetom otázok od ostatných.

Dopad na psychiku

Psychológovia sa domnievajú, že ak má jedinec takýto výraz, môže to mať dokonca dopad na jeho psychiku. Neustále totiž čelí otázkam, prečo je zamračený, čo sa stalo, prečo sa hnevá, alebo je smutný. To mu neustále pripomína, že s ním „niečo nie je v poriadku“. Nehovoriac o tom, že sa snaží mať stále pod kontrolou to, ako vyzerá a ako sa tvári.

Podľa niektorých vedcov môžu mať aj tieto na prvý pohľad neškodné otázky na ľudí veľmi negatívny dopad. Sú totiž neustále vystavovaní tomu, že ich vzhľad púta pozornosť. Týmto syndrómom trpia väčšinou ženy, no výnimkou nie sú ani muži. Tu však opäť platí, že muži nie sú tak často a intenzívne vystavovaní či už kritike, alebo zvedavým pohľadom ako ženy.

image

Victoria Beckahm 

image

Victoria Beckahm 

y
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. august 2024 10:31