Drobnosti zvládnete aj bez muža!dreamstime
StoryEditor

Malé opravy v domácnosti: Tieto drobnosti zvládnete aj bez muža!

29.07.2024, 20:00
Životný štýl

Veľa opráv môžeme urobiť aj svojpomocne, s malou základnou súpravou nástrojov a pomôcok, s prírodnými prostriedkami z kuchyne a trochou zručnosti. Je to zábavné, ušetríte a budete mať zo seba dobrý pocit. Nemusíme predsa stále prosiť mužov, ktorí sú už mnohokrát oveľa viac mimo ako my ženy. Všakže?

Práčka nevypúšťa vodu

Ak práčka nevypúšťa vodu správne, často je to kvôli upchatému filtru alebo odtokovej hadici. Na mnohých prístrojoch je sitko na prednej strane dolu. Otvorte ho, odskrutkujte uzáver sitka, vyberte ho a vyčistite. Ak príčinou nie je sitko, mali by ste skontrolovať hadicu, či nie je niekde upchatá. K tomu vopred vypnite uzáver vody a majte pripravenú utierku a zbernú nádobu na vodu.

Nastavte si dvierka na skrini

Visiace alebo prečnievajúce dvierka sú otravné a ak ich neopravíte hneď, často sa už nedajú poriadne zavrieť. Dvere sa so skriňami spájajú cez tzv. miskové závesy. Je výhoda, že dvere sú výškovo, hĺbkovo a šírkovo nastaviteľné. Všetko čo potrebujete, je krížový skrutkovač. Nastavovacími skrutkami možno nastaviť výšku, zarovnanie a vzdialenosť medzi dvierkami a korpusom skrine. Vyžaduje si to citlivosť a najlepšie ak to urobíte vo dvojici: jeden bude držať dvere na mieste a druhý bude uťahovať skrutky do správnej polohy.

Striekajúci vodovodný kohútik

Poznáte určite problém, keď už voda netečie z kohútika rovnomerne ale strieka na všetky strany. Na vine je často vodný kameň, ktorý sa usadil v perlátore, malom nadstavci na konci kohútika na úpravu prietoku vody, v ktorom je sitko. Pre vyčistenie perlátor odskrutkujte, rozložte všetky diely a na niekoľko hodín ponorte do vody s kyselinou citrónovou, octom alebo odstraňovačom vodného kameňa. Potom ho opäť poskladajte a zaskrutkujte, voda potečie tak, ako má.

Škrabance na parketách

Kuchynský olej alebo rastlinný vosk môže pomôcť s malým poškodením na laminátových alebo drevených parketách. Poškodené miesta najskôr očistite a nechajte vyschnúť. Potom s pomocou handričky rozotrite prípravok cez škrabanec. Tento trik je však vhodný len na naozaj malé poškodenia, hlboké škrabance ním neodstránite. Buďte opatrní, podlaha bude vďaka oleju šmykľavá, preto prebytočný olej poriadne utrite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. október 2024 12:31