Doprajte si deň ničnerobenia.dreamstime
StoryEditor

NIČNEROBENIE nie je zlé: Naučte sa vypnúť bez pocitov viny a pomôžte tak psychickému zdraviu

24.07.2024, 09:00
Životný štýl

Síce je ničnerobenie pre mnohých nepredstaviteľné, len málokto si uvedomuje, aké je zdraviu prospešné. Nielenže môžete vďaka nemu pomôcť psychike, ale si celkovo zlepšiť život. Naučte sa vypnúť bez pocitov viny a užite si vytúžený relax.

Nedokážete si predstaviť, že by ste aspoň jeden deň v týždni nič nerobili? Áno, v súčasnosti to nie je v spoločnosti bežný jav. Všetci sa totiž stále niekam ponáhľajú, túžia všetko stihnúť, vidieť a zažiť. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste si uvedomiť, že tak ako tvrdá práca a snaha je dôležitý aj kvalitný oddych. Práve s tým vám môže pomôcť deň ničnerobenia, kedy si oddýchnete nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Naučte sa vypnúť bez pocitov viny.

Bez viny

Ak sa rozhodnete aspoň jeden deň nič nerobiť, v prvom rade je dôležité, aby ste to urobili bez pocitov viny. Mnohé z vás si totiž myslia, že ak budú celý deň len vylihovať a oddychovať, niečo vám ujde a tak si vyčítate čo i len pár minút ležania pred televízorom. Ničnerobenie však nie je absolútne zlé, takže sa vôbec nemusíte cítiť previnilo. Ak sa už raz rozhodnete relaxovať, užite si relax naplno.  

Lepšie sústredenie

V súčasnosti je ťažké len tak ležať a takmer na nič nemyslieť, takže sa nezľaknite, ak budete mať počas dňa ničnerobenia chuť stále niečo vykonávať. Ak však prekonáte prvú hodinu a zostanete v kľude, koncentrácia a sústredenie sa omnoho zlepší.

Zamestnajte myseľ niečím jednoduchým

Neviete, ako sa uvoľniť? Pomôcť vám môže, ak sa budete pozerať na objekt, ktorý síce zamestná vašu myseľ, no neprebudí žiadne negatívne pocity či náročné myšlienky. Ideálny je napríklad pohľad na nočnú oblohu, oheň v krbe, západ či východ slnka, vlny v mori alebo príroda.

Väčšia kreativita v bežnom živote

Potrebujete byť v práci či bežnom živote viac tvorivé a nápadité? Doprajte si deň ničnerobenia. Ten vám totiž pomôže dostať rozhádzané myšlienky do kľudu, na chvíľku vypnúť a podporiť tak kreatívne myslenie. Využite preto tento čas naplno.

Ktorý deň zvoliť?

Najlepším dňom na ničnerobenie je nepochybne ten, v ktorom bežne nezvyknete vykonávať pracovné ani domáce povinnosti. Áno, je to nedeľa. Tento deň väčšinou chodíte na výlety, pozeráte obľúbené seriály alebo trávite čas na záhrade. To znamená, že ak raz za čas nič z tohto nevykonáte, nemá vám v podstate, čo ujsť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. september 2024 20:12