Toto sa skrýva za svrbením nôh.archív
StoryEditor

Svrbenie nôh vás okráda o spánok a sťažuje pohyb: Zistite, čo sa za ním skrýva

22.07.2024, 17:00
Zdravie

Svrbia vás chodidlá? Síce sa nemusí jednať o vážny problém, no je to jav, ktorý dokáže vo veľkom znepríjemniť život. Nielenže vás svrbenie okráda o spánok, ale sťažuje pohyb pri akejkoľvek činnosti. Ak sa ho túžite zbaviť, v prvom rade by ste mali zistiť, čo ho spôsobuje. Pozrite sa, čo sa môže skrývať za svrbením nôh.

Okrem rúk, hlavy či pokožky vás môžu svrbieť aj chodidlá. Tento problém síce nemusí byť vážny, no spôsobuje nepríjemné pocity, ktoré môžu sťažiť pohyb pri akejkoľvek činnosti alebo vás okradnúť o spánok. Trápi tento problém aj vás? Predtým, než sa pustíte do jeho riešenia, mali by ste vedieť, aké sú jeho príčiny. Zistite, čo stojí za svrbením vašich chodidiel. 

Stres, ale aj plesňová infekcia

Za svrbením chodidiel sa môže skrývať takmer čokoľvek. Najčastejšie však za ním treba hľadať kožný problém, ako je napríklad ekzém, psoriáza či plesňová infekcia známa aj ako mykóza. Takisto mohlo byť svrbenie spôsobené alergickou reakciou na nejaký liek či zviera alebo stresom, ktorý každodenne zažívate v práci. Pozor si treba dať aj na dehydrovanú pokožku, nedostatok minerálov v tele a starostlivosť o chodidlá, ktorú sa neoplatí zanedbávať. Spozornieť treba vtedy, ak svrbenie pretrváva. V tom prípade sa môže jednať o prejavy cukrovky, ochorenia obličiek či pečene alebo atletickej nohy. Ak ide o krátkodobý jav, pomôcť vám môže toto. 

Vyliečte si problém samy doma

Aby vás už svrbenie netrápilo a nezastihlo v tej najnevhodnejšej situácii, mali by ste dbať na prevenciu. Predovšetkým si dajte záležať na pravidelnej a dostatočnej starostlivosti o chodidlá. Každý večer si nohy natierajte hydratačným krémom, ktorý dodá pokožke všetko, čo potrebuje. Raz za týždeň doprajte chodidlám zábal z aloe vera či ovsených vločiek, ktorý vás za krátky čas zbaví nepríjemného svrbenia. Zároveň sa vyhýbajte noseniu tesných ponožiek a v teple dlho nekráčajte po horúcej zemi. Ak je svrbenie spôsobené mykózou, vydezinfikujte všetky plochy, z ktorých by sa problém mohol preniesť aj na inú osobu v domácnosti. Pomôcť však môže aj používanie dezinfekčných sprejov do topánok či krémy určené priamo na plesňovú infekciu. Ak problém pretrváva alebo je sprevádzaný začervenaním a pálením, okamžite navštívte lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:23