Éterické oleje sú v lete výbornými pomocníkmi.Dreamstime
StoryEditor

Nepotrebujete klímu ani ľad. Schlaďte sa pomocou éterických olejov!

06.07.2024, 13:00
Životný štýl

Leto a horúčavy už úradujú v plnom nasadení. Na schladenie zväčša využívame všetky dostupné možnosti. Kúpanie, chladné nápoje, studené jedlá, zmrzlinu, klímu či ľadové obklady. Čo tak skúsiť éterické oleje? Možno sa to nezdá, ale dokážu telo naozaj efektívne ochladiť. Počas týchto teplých dní môžu byť pre vás vyhľadávanou spásou!

Éterické oleje sú príjemné, voňavé látky, ktoré sú vyrobené prírodnou extrakciou z rastlín. Známe sú od nepamäti a už dávno neplatí, že sa využívajú len pri masážach. Použiť ich úplne jednoducho môžete aj v každodennom živote. Ak ste ešte nezačali, dnešok môže byť ideálnou príležitosťou. Pomáhajú totižto ochladiť náš organizmus a počas teplých dní nás príjemne osviežia. Akými spôsobmi ich môžete zaradiť do svojej rutiny?

Nebojte sa experimentov

Prvým, netradičným spôsobom je skombinovanie oleja s vaším klasických telovým krémom. Postačí minimum kvapiek, ktoré jednoducho primiešate do kúsku krému. Následne ho len rukou naneste na telo. Tak ako to robíte zakaždým. Ak tento rituál urobíte pred spánkom, zaručíte si tak hlboký oddych. Koniec koncov, pravdepodobne potešíte aj vašu polovičku. Príjemne totižto rozvoniate celú spálňu a pripravíte sa na  kvalitný a pokojný spánok.

Toto odporúčanie samozrejme, nemusíte nutne dodržiavať každý deň. Ide len o príjemnú zmenu, ktorá najmä v lete môže zabezpečiť vyhľadávané schladenie a relax.

Masáž na všetky spôsoby

Klasický spôsob ako využiť olej naplno je masáž. Vôbec však nemusí ísť o len o tú klasickú. Okrem chrbta skúste druhej osobe pomasírovať napríklad krk, roky či dokonca nohy. V tomto prípade sa fantázii medze nekladú, pokojne experimentujte aj s inými partiami. Som presvedčená, že vášmu partnerovi sa to bude páčiť.

Éterické oleje sa prirodzene vsiaknu do pokožky, čím zabezpečia jej okamžitú sviežosť. V ideálnom prípade to vyskúšajte, keď vyjdete zo sprchy. Po tom, čo vás príjemne schladí vlažná voda, olej ešte váš zážitok o niečo posilní. A vy sa budete napriek tropickým teplotám cítiť naozaj úžasne.

ANKETA
Používate éterické oleje?

S olejom do kuchyne

Kedysi platila zásada, že olej sa používal výhradne na masérskom stole. Toto pravidlo už naozaj dlho nie je aktuálne. V dnešnej dobe sa veľmi často pridáva napríklad do varenia! Nezľaknite sa, do šalátu nebudete primiešavať levanduľový olej. Existujú typy, ktoré sú určené priamo do kuchyne. Patrí medzi ne napríklad citrónový éterický olej, pomarančový či mandarínkový. Ochutiť si nimi môžete napríklad ľadovú limonádu, alebo jogurt. Ich chuť postupne naberie úplne iný rozmer. A vám sa o chvíľu dostavia želané výsledky. Pochutíte si, budete osviežená a nepochybne  skutočne spokojná!  

Okrem sladkých príchutí existujú aj oleje s príchuťou oregana, bazalky či zázvoru. Tie sa dokonale hodia k letným šalátom alebo na rodinnú grilovačku. Takouto lahodou večerou nepochybne uspokojíte všetky hladné krky.

Ako a aký olej použiť?

Možno premýšľate nad tým, aký olej je potrebné si zaobstarať a ktoré radšej vynechať. Prinášame preto stručnú príručku pre ľahšiu orientáciu.

Základnom by pre vás mal myť mätový olej. Príjemne vonia, ochladí vás, zmierni nevoľnosti, zlepšuje koncentráciu a je vhodný napríklad na masáž nôh. Ďalšou záchranou je eukalyptový olej. V lete je skutočne užitočným pomocníkom, pretože pomáha pri neželaných štípancoch od múch. Rovnako hmyz odpudzuje, pomáha pri migrénach, únave či nervozite. Použiť ho môžete napríklad na zápästie či na potretie kĺbov.

Hľadáte skutočne stopercentné osvieženie? Zvoľte citrónový alebo pomarančový olej. Na leto je ako stvorený, jeho vôňa aj konzistencia nielen ochladzujú, ale pomôžu aj pri zlepšení nálady. Aplikovať ho môžete kdekoľvek na pokožku, avšak dávajte si pozor. V takomto prípade sa nemôžete vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. V takej situácii by ich sila nebola účinná.

Posledný, ktorý stojí za spomenutie, je rozmarínový olej. Je ideálny na dni, kedy vás čaká veľké množstvo práce, alebo sa chystáte na príležitosti, kde budete vystavené stresu. Pomôže vám cítiť sa svieža a povzbudená. Môžete ho použiť na celé telo. Dávajte si pozor na to, aby ste to však neprehnali. Je jemný, avšak keď ho dáte viac ako je potrebné, môže pôsobiť nepríjemne.

Éterické oleje môžu byť nepochybne výbornými spoločníkmi nie len na toto leto. Prinášajú množstvo benefitov, nemali by ste si ich nechať ujsť. Tak čo, ktorý si získa vaše srdce?

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. október 2024 10:18