Priateľstvo je práca na obidvoch stranách.Dreamstime
StoryEditor

Viete aké sú tajomstvá dokonalého priateľstva? Takto si ho udržíte celý život!

07.07.2024, 19:00
Životný štýl

Hovorí sa, že v núdzi spoznáš priateľa. Alebo taktiež, že rodinu si nevyberáme, ale priateľov áno. Niečo na tých múdrostiach predsa len bude. Bez kamarátov by bol náš život oveľa smutnejší. Poskytujú nám oporu, istotu, pomoc, záruku smiechu aj debát na dlhé večery. A ak sa vám podarí nájsť skutočne pravého priateľa, vyhrali ste. Získali ste totižto spriaznenú dušu na celý život, ktorá vás pomaly ale isto bude poznať lepšie ako vy sám. O takéhoto človeka nechce nikto prísť, dávajte si preto pozor. Stačí dodržiavať niekoľko rád a o dlhoročné priateľstvo bude zaručene postarané.

Vybudovať si stabilné kamarátske vzťahy nie je jednoduché. Väčšine ľudí sa to podarí počas stredoškolských rokov, kedy so svojimi rovesníkmi trávime zvyčajne najviac času. Celé dni v školských laviciach, zájazdy na triedne chaty, spoločné výlety, mimoškolské aktivity či tínedžerské výjazdy do večerných ulíc. Príležitostí ako nájsť spoju priateľskú spriaznenú dušu je mnoho. Ak sa vám to doteraz nepodarilo, nezúfajte. Možnosti sa nám naskytujú počas celého života a je len na nás, do akej miery ich využijeme.

Ak nájdete osobu, s ktorou ste dokonale kompatibilní, prechádzame do druhej fázy. Udržiavanie vzťahu. Rovnako ako pri partnerovi, aj pri kamarátoch je dôležitá obojstranná snaha. Ak sa bude snažiť iba jedna osoba, v nijakom prípade to fungovať nebude. Ak však obidvaja zapracujete na tom, aby vaše priateľstvo vydržalo, dopracujete sa k výsledkom. Tu je niekoľko rád, ktoré by vás na vašej ceste mohli inšpirovať.

Úprimnosť, úprimnosť, úprimnosť!

Prvou a najdôležitejšou radou je samozrejme, úprimnosť. Či už hovoríme o frajerovi alebo o najlepšej kamarátke, hovorenie pravdy ešte nič nepokazilo. A ak náhodou pokazilo, tak to jednoducho nebolo to pravé! Nebojte sa so svojou spriaznenou dušou komunikovať. Hovorte jej o svojich pocitoch, reagujte úprimne a otvorene. Nikdy neklamte, nikomu tým nepomôžete. Ak sa vás kamarátka spýta na názor, povedzte to, čo si skutočne myslíte. Ak chce vedieť ako vnímate jej aktuálnu platonickú lásku, povedzte jej to. Niekedy možno vaše slová trochu zabolia, ale koniec koncov urobíte dobre. Mať pri sebe človeka, ktorý je vaším zrkadlom je vždy výhra. Máte totižto istotu, že sa vždy dozviete to, čo potrebujete počuť.

Obeta a kompromisy sú kľúčové

Aj keď sa v priateľstve cítite komfortne, nezabúdajte na ústupky a obety. Myslím tým napríklad časové prispôsobenie sa či hľadanie kompromisov. Konajte tak, aby sa pri vás druhá osoba cítila dobre. Snažte sa za každých okolností hľadať východiská a spoločné cesty. Ak vám nevyhovuje čas stretnutia, navrhnite iný. Ak je vo vašich silách ukrojiť si z voľného času, urobte to. Verte mi, káva a výživná debata s najlepšou kamarátkou budú vždy stáť za to!

Dôležité je taktiež byť k dispozícii vždy, keď vás daná osoba potrebuje. Vždy sa snažte stopercentne počúvať a vnímať, pochopiť a pomôcť. Reagujte na správy a udržiavajte vzájomnú komunikáciu. Len takýmto spôsobom si vybudujete stabilné priateľstvá, ktoré budú pre vás neuveriteľne cenné.

ANKETA
Už ste spoznali svoju najlepšiu kamarátku?

Nezabúdajte na podporu

Znakom, ktorý netreba podceňovať je nepochybne aj podpora. Nezabúdajte, že priateľ je človek, ktorý potrebuje počuť váš názor a rovnako aj vaše podporné slová. Nebojte sa ho povzbudiť a to nie len vtedy, keď vás o to žiada. Je skutočne dôležité prejaviť svoje emócie vždy a všade. Či už ide o pohovor do práce, nový vzťah alebo len akékoľvek nové životné výzvy. Skutočné priateľstvo sa vyznačuje aj tým, že druhá osoba vás vždy podporí, nech už riešite čokoľvek.

Dávajte si však pozor na situácie, kedy s nejakým konaním nesúhlasíte. Ak si jeho krokmi nie ste istý a nemáte pocit, že podpora je v tejto situácií správna voľba, povedzte mu to. Otvorenou komunikáciou sa dá vyriešiť takmer všetko. Ak svoje pochybnosti odôvodníte, rozumný človek vás určite pochopí. A sám sa rozhodne najlepšie ako dokáže.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 17:42