Tenisky pokojne môžete prať aj v pračke.dreamstime
StoryEditor

Máte špinavé tenisky? Hoďte ich do práčky, no dodržiavajte niekoľko pravidiel

01.06.2024, 08:00
Životný štýl

Špinavé topánky sa nenosia. No čistiť ich ručne zakaždým, keď sú znečistené sa väčšine z vás určite nechce. Pranie v práčke vám odporučí máloktorý výrobca, no niektoré typy topánok do nej smelo môžete dať. Musíte však dodržiavať isté pravidlá.

Kožené či veľmi drahé topánky radšej vyčistíte sami. Plátenky, či klasické tenisky pokojne hoďte do práčky. Pozor však na teplotu, ale aj prací prostriedok.

Do práčky nikdy

Na pranie v práčke zabudnite v prípade kožených, semišových a tiež goratexových či iných funkčných topánok. Rovnako v prípade, ak je na nich viacero lepených častí, prípadne ide o espadrilky, ktoré majú podrážku z prírodných vlákien. Tenisky patria k obuvi, ktorú nosíte najčastejšie, preto sú zrejme aj najviac znečistené. A tie pokojne hoďte do práčky.

Prvý krok

Prvým krokom by malo byť odstránenie hrubej špiny z topánok. Viete dobre, že v podrážkach sú nalepené rôzne „skvosty“, tak od nich vašu práčku ušetrite. Ešte pred praním v práčke venujte špeciálnu starostlivosť vašej podrážke. Nádherne biela bude ak ju vyčistíte pomocou kefy a zubnej pasty, prípadne pomocou prostriedku, ktorým zvyknete čistiť umývadlá či vaňu.

image

Podrážku vyčistite pomocou kefky a zubnej pasty.

dreamstime

Druhý krok

Ak je to možné, vyberte šnúrky a vložky z topánok. Šnúrky pokojne operte spolu s teniskami, alebo s oblečením, a vložky ručne vyčistíte pomocou tekutého gélu a kefky. V prípade, že zapáchajú, vložte ich do vrecka spolu so sódou bikarbónou, ktorá pach saje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 20:06