Team Danube Polo v x-bionic® sphereDanube Polo Club
StoryEditor

V Šamoríne sa chystá podujatie, ktoré si užijú malí aj veľkí. Konské pólo so štýlovým programom!

21.05.2024, 08:43
Životný štýl

Farrier’s Arena Polo Cup sa bude konať počas 28. jún – 30. jún 2024 a pozvaní hostia i širšia verejnosť sa môžu tešiť nielen na rýchly a štýlový šport, konské pólo ale aj bohatý sprievodný program či vynikajúce občerstvenie v Šamoríne v x-bionic® sphere areále. Históriu konského póla, tradíciu a veľkoleposť podujatia nám opísal na slovo vzatý odborník, učiteľ, tréner, hráč póla Ladislav Agárdi, zakladateľ Danube Polo Club. Priblížil nám aj čo hostí čaká na tomto špeciálno podujatí. Vítaní sú návštevníci z každého kúta Slovenska.

Na Slovensku máme Danube Polo Club, ktorý prezentuje štýlový šport konské pólo. Akú myšlienku nesie a aká je jeho história? Dostať do povedomia druh športu, ktorý povedzme si, nie je u nás až tak tradičný nebolo ľahké.

Na Slovensku sa začína história konského póla spoločne s rodom Andrassyovcov, ktorý priniesol tento šport na Slovensko a samozrejme aj do Maďarska. Jedna z najvplyvnejších šľachtických dynastii v 19. storočí v Uhorsku, významne investovala do uvedenia póla. Náš rodák zo Slovenska z Krásnej Hôrky, z rodu Andrassyovcov dostal kedysi maďarský tím v roku 1936 na Olympiádu v Berlíne, kde obsadili štvrté miesto. Nemci boli napríklad až na piatom mieste. Teraz už tento šport nie je olympijskou disciplínou.

Novodobé pólo v Európe začalo až v roku 1992. Po druhej svetovej vojne a nástupu komunizmu sa akákoľvek konská aktivita na Slovensku obmedzila. Väčšinou sa organizovali len skokové súťaže či drezúra. V roku 2004 sme založili asociáciu jazdeckého póla a vtedy sme založili aj prvý pólo klub na Slovensku - Danube Polo Club  v Hrubej Borši.

Akú má konské pólo históriu?

Konské pólo je jedna z najstarších jazdeckých disciplín. Pólo má minimálne 2-tisíc ročnú históriu, ktorá siaha niekoľko storočí dozadu až do starovekej Perzie, neskôr sa tento šport rozšíril aj v Iráne, Číne, Japonsku a v Indii. Peržania nazývali túto hru ako,,Chaugán“.

Anglickí kolonizátori rozšírili túto hru natoľko, že v Indii sa stal športom číslo jeden a neskôr ho anglickí dôstojníci preniesli do Anglicka, kde túto hru nazývali hokej na koni. Hra sa potom rozšírila aj do strednej Európy, hlavne do Nemecka a Rakúsko-Uhorska. Koncom 19. storočia sa šport dostal do USA a najmä Argentíny, kde sa stal národným športom a krajina sa pýši najlepšími pólo hráčmi sveta.

image

Na fotke Comanche Galardo (Arg), Alexandra Benčíková a Ladislav Agárdi v tesnom závese proti hrajúceho Anglicko – Nemeckého tímu

Danube Polo Club

Máte v Danube Polo Clube aj jazdeckú školu, ako funguje?

Nevyhnutnosťou dobrého pólo hráča sú jazdecké zručnosti. Preto okrem výuky konského póla je u nás aj jazdecká škola. Tu sa venujeme výučbe jazdcov už od siedmich rokov a postupne sme tak vychovali viacero šikovných jazdcov a aj pólo hráčov. Naši hráči reprezentovali klub a hrali medzinárodné turnaje v mnohých krajinných od Anglicka, Španielska, Francúzska, Nemecka alebo v Argentíne či Indii.

Budete organizovať už štvrtý ročník konského póla v Šamoríne. V čom je toto podujatie iné?

Po troch úspešných ročníkoch, pripravujeme koncom júna štvrtý ročník Farrier’s Arena Polo Cup by Porsche, pretože v tomto ročníku je generálnym partnerom Porshe Inter Auto Bratislava. Návštevníci si môžu na tomto podujatí vychutnať nezameniteľnú atmosféru rýchleho a adrenalínom nabitého športového podujatia​. Jedinečnosť tohto eventu spočíva v tom, že diváci môžu  byť aj jeho súčasťou a v tesnej blízkosti sledovať túto dynamickú hru. Ako už aj názov hovorí, jedná sa o Aréna Polo – kde je hra umiestnená v pieskovej aréne. Tento šport sa najčastejšie hráva na trávnatom ihrisku, ale aj na pieskovej aréne alebo na snehu.

Práve piesková aréna je divácky najatraktívnejšia, pretože diváci môžu z blízka sledovať hru. Pólo je tímovým športom, náročný na koordináciu rúk a mysle, kde ide o súhru koňa a človeka. Hráč musí dokonale ovládať svojho koňa a to ľavou rukou. V pravej ruke drží pálku, tzv. malletu, ktorou posúva loptu do bránky. V každej sekunde rieši hráč inú situáciu ako odpálenie loptičky, rýchleho cválajúceho koňa, vyblokovanie tzv. „ride off“ súpera, alebo zabránenie kolízii a taktiež neustále sledovanie hráčov na ihrisku.

Navyše tento ročník je výnimočný aj partnermi podujatia, ktorí budú mať tímy zostavené zo skvelých hráčov konského póla. Okrem tímu Porsche to bude napríklad tím Orlen a Világi Winery. Tento ročník prilákal aj ďalšie množstvo veľmi zaujímavých partnerov a sme radi, že v tomto roku podujatie podporí aj Slovakia Travel.

Prečo ste sa rozhodli zorganizovať v areáli x-bionic® sphere​ v Šamoríne?

Veľmi jednoduchá odpoveď, veľkolepé priestory x-bionic® sphere v Šamoríne, sú dokonalé miesto pre tento typ podujatia. Areál poskytuje vybavenie na svetovej úrovni nielen pre hráčov a hostí, akosú hotel a úžasné reštaurácie, bazény, kino, ale najmä špičkové zázemie pre kone a profesionálnu arénu na hru.

Aréna, kde sa budú odohrávať zápasy, je v tesnej blízkosti reštaurácie Farrier´s Steak House a jej priestrannej terasy, odkiaľ je pri západe slnka dokonalá atmosféra zaručená. Hráči, ktorí už mali možnosť hrať v x-bionic® sphere, sa sem veľmi radi vracajú pre túto dych berúcu atmosféru.

Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť?

Aj na tomto štvrtom ročníku Farrier’s Arena Polo Cup by Porsche privítame hráčov z okolitých krajín. Zápasy prebiehajú od piatka do nedele.

Počas sobotňajšieho finálového dňa sme pre divákov, ktorí majú vstup zdarma, pripravili okrem adrenalínom nabitého športového zážitku aj bohatý kultúrny program pre dospelých a deti. Diváci sa môžu tešiť na  tanečné vystúpenie, módnu prehliadku známych módnych návrhárov Rozbora Couture, Alexis Vidič a La Rena ako aj na tradičnú tombolu.

Na štvrtom ročníku sme pre hostí a divákov pripravili aj súťaž o najkrajší klobúk a aj najkrajší outfit podujatia. Práve konské podujatia ako sú dostihy a konské pólo sú známe tým, že je predpísaný dress code, kde je pre dámu určený klobúk alebo fascinátor a k tomu doladený elegantný outfit, pre pánov je to taktiež klobúk – napr. panama a k tomu ľahký letný oblek.

Touto cestou aj chceme hostí inšpirovať a tak postupne prispieť k rozvoju osvety pre tento svetovo nastavený dress code na konských podujatiach.

https://www.x-bionicsphere.com/farriers-arena-polo-cup-2024/

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 21:03