Ak sú súčasťou pokrmu, ktorý si chcete ohriať v mikrovlnke nasledujúce druhy zeleniny, radšej zvoľte klasický ohrev na sporáku. Inak zelenina stratí na kvalite, ba dokonca môže byť pre konzumáciu nebezpečná.
Hríby
Skôr, než sa začneme venovať zelenine, musíme spomenúť, že by ste mali byť obozretní najmä v prípade rôznych druhov hríbov. Pár hodín od tepelnej úpravy ich pokojne zohrejte na panvičke, no mikrovlnke sa radšej vyhnite. V každom prípade by ste sa mali snažiť skonzumovať ich čo najskôr, pretože rýchlo podliehajú skaze a vy si tak môžete koledovať o nepríjemné žalúdočné problémy.
Koreňová zelenina
Kým napríklad takú mrkvu či petržlen môžete pokojne ohriať v mikrovlnke, zeler či cvikla do nej určite nepatria. Práve tieto druhy zeleniny strácajú v mikrovlnke na kvalite. To by však nebolo ani zďaleka najhoršie, pretože údajne sa práve v mikrovlnke menia dusičnany v tejto zelenine na látky, ktoré sú karcinogénne.
Na čerstvé listy zabudnite
Veľmi podobne to je aj v prípade čerstvých špenátových listov, ktoré ste si udusili na masle a cesnaku. Aj túto zdravú pochúťku radšej ohrejte na panvici. V mikrovlnke sa s ňou totiž stane niečo podobné ako s cviklou či zelerom. Ak ste si však pripravili prívarok zo špenátového pretlaku, ten pokojne môžete ohriať aj týmto rýchlym spôsobom, na ktorý ste zvyknutí.