Naklíčené zemiaky môžete pokojne spotrebovať. Chemických látok, ktoré sa v klíčkoch nachádzajú je len mizivé množstvo, ktoré na vaše zdravie nemá žiadny dopad.
Klíčky
Klíčky na zemiakoch znamenajú len jedno. Plody boli nesprávne skladované buď pri vyššej teplote, alebo v nádobách, v ktorých nedostatočne cirkuloval vzduch. Práve to je dôvod vzniku klíčkov. Mnohí majú obavu z toho, že zemiaky sa kvôli ním stávajú toxické. Pravdou je, že v klíčkoch síce nastáva chemický proces, pri ktorom sa produkuje solanín, no je to len veľmi malé množstvo, ktoré pre organizmus nie je nijako nebezpečné.
Použitie
V použití zemiakov, ktoré už pustili klíčky sa nijako neobmedzujte. Tepelná úprava navyše ešte minimalizuje potenciálny problém. Klíčky dôkladne odstráňte, vyrežte a zemiaky určite ošúpte. Následne postupujte tak ako obvykle a zvoľte prípravu, ktorú ste mali v pláne ešte pred tým, než ste zistili, že sú zemiaky naklíčené.
Skladovanie
Aby ostali zemiaky čo najdlhšie čerstvé, venujte dostatočnú pozornosť ich skladovaniu. - Pivnica je miesto, kde vydržia najdlhšie. Vyhovuje im teplota okolo 7-10 stupňov Celzia. Určite vyberajte na ich skladovanie tmavé miesto a podľa možnosti ich skladujte buď voľne, alebo v papierových či kartónových obaloch. Zemiaky oveľa rýchlejšia dozrievajú pri ovocí, radšej ich teda držte od neho ďalej. Rovnako vám pomôže, ak ich budete skladovať po menších množstvách. Ak bude nejaký zemiak poškodený, pleseň či hniloba sa nerozšíri na celé zásoby.