Aj spomedzi pečiva si však radšej vyberajte to, ktoré vás nielen zasýti, ale doplní vám aj potrebné živiny.
Vyberajte správne
Ak máte možnosť, vyberajte si pečivo, ktoré je kváskové, alebo vyrobené z celozrnnej múky. Rovnako nutrične vyváženejšie sú tie druhy pečiva, ktoré obsahujú rôzne semienka. Sú však mnohokrát oveľa kalorickejšie než klasický biely rožok. Na druhej strane vás viac zasýtia a doplníte si vďaka ním do tela potrebnú vlákninu, vitamíny a minerály.
Pozor na toto
Chlieb s maslom, šunkou, salámou či syrom je pre mnohých jedlo, na ktorom nevidia nič zlé. A v podstate ani nie je. No v prípade, že sa snažíte o redukciu hmotnosti, také maslo vám zrazu urobí taký skok v prijatých kalóriách, s ktorým mnohí z vás vôbec nepočítajú. O to horšie je to v prípade, že s maslom pri jeho natieraní na chlieb absolútne nešetríte. Kvôli tenkej vrstve masla určite nepriberiete. Len aby to tak aj bolo.... Oveľa lepšou alternatívou je v tomto prípade rastlinné maslo. Veľakrát má menej tukov a zároveň je bohaté aj na omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre fungovanie vášho tela.
Nátierky
Aj nátierky veľakrát obsahujú viac tukov, než by ste si mysleli. Či už ich robíte z masla, rôznych tavených syrov, alebo si kupujete rôzne druhy rastlinných nátierok, podrobne si prečítajte ich výživové a kalorické hodnoty. Okrem kalórii sa sústreďte aj na množstvo sacharidov, tukov a soli. Pri chudnutí je dobré mať prehľad aj o týchto hodnotách.
Správna voľba
Najlepšie je vyhýbať sa polotovarom a nátierkam z obchodov. Domáce nátierky si vyrobíte z kvalitných surovín a presne viete, čo si do nich dáte. Tvarohová, vajíčková, mrkvová, avokádová či cícerová. To všetko sú nátierky, ktoré sú zdravé, bohaté na bielkoviny a ani v kombinácii s pečivom na vašej postave nezanechajú nežiadúce stopy.