Voňavý, chrumkavý chlebík je samozrejme najlepší, no využiť ho môžete aj vtedy, keď už nie je úplne čerstvý.
Pri varení
Aj zo staršieho chleba ešte môžete vykúzliť chutné jedlá. Klasikou v podobe chleba vo vajíčku to ani zďaleka nekončí. Pripravte si z neho krutóny do polievky, chutné zapekanky či hrianky. Na strúhanku často využívate práve staré pečivo, no aj starý chlieb môžete spotrebovať rovnakým spôsobom. Chutnú večeru získate aj namočením chleba do rozšľahaného vajíčka. Poukladáte ho do zapekacej misy a pridáte ingrediencie, ktoré máte radi. Šunka, saláma či rôzne druhy zeleniny v kombinácii s poriadnou dávkou strúhaného syra budú chutiť fantasticky.
V kuchyni
No starší chlieb si nájde v kuchyni zastúpenie nielen pri varení. Hravo si poradí aj s pripáleným jedlom. Stačí, ak pokrm dáte do čistého hrnca. Pozor, aby sa vám tam nedostali pripálené kúsky, pred prelievaním ho nemiešajte. Pridajte do stredu kúsok staršieho chleba a na malom plameni chvíľu povarte. Chlieb zbaví jedlo zápachu a po pripálenine nebude ani stopy. Rovnako pomôže aj vtedy, ak vám spod kontroly ujde solenie. Poslúži v podstate rovnako dobre, ako surový zemiak, ktorý pohltí prebytočnú soľ. A jeho absorpčnú schopnosť môžete využiť aj vtedy, ak je vaše jedlo príliš mastné. Aj v tomto prípade postačí, ak položíte chlieb napríklad na omáčku či polievku a necháte ho pohltiť prebytočnú mastnotu.
Dokáže aj toto
Starý chlieb, prípadne oschnutý kraj, ktorý nikomu nechutí nakrájajte na menšie kúsky, vložte do misky a do chladničky. Vďaka tomuto triku zbavíte vašu chladničku rôznych pachov z potravín či jedál. Rovnako vám krajíček z chleba pomôže aj v prípade, že varíte brokolicu, karfiol, alebo inú zeleninu, ktorá pri varení nevonia práve lákavo. Jednoducho ho dajte na kraj hrnca. Starší chlieb si poradí aj so škvrnami či fľakmi na stenách. Striedkou z chleba po nich jemne prechádzajte a po mastnote na stenách nebude viac ani stopy.
Ak hľadáte tipy na chutné a zdravé recepty inšpirujte sa na našom webe varimespolu.sk.