Upratovanie má svoje pravidlá.dreamstime
StoryEditor

Poriadok potrebuje systém: Najčastejšie chyby a užitočné triky pri upratovaní

28.01.2024, 20:00
Životný štýl

Keď ho máte, nemusíte sa vždy pred návštevou stresovať s veľkým upratovaním.

Zvyk je železná košeľa. Nech si tvrdí ktokoľvek čokoľvek, je to jednoducho tak. Tak, ako je pre nás prirodzené, že si ráno umyjeme zuby, rovnako automaticky by mali končiť topánky v skrinke, špinavý riad v umývačke riadu a oblečenie v skrini. Pýtate sa, ako sa raz a navždy dostať von zo začarovaného kruhu poriadku a neporiadku? Nájdite si v upratovaní systém. Pokojne hneď teraz, s Kateřinou Brožovou (35), ktorej „Úklid pro klid“ zmenil nie jednu domácnosť a prelomil neefektívne návyky.

Mali ste vždy v sebe to, že všetko v domácnosti musí byť tip-top, alebo ste aj vy „vyliečený bordelár“?

Vždy som takáto poriadna určite nebola. Zlomilo sa to v čase, keď sa celý môj chaos začal vymykať kontrol a keď sa mi narodili deti. S radosťou o sebe hovorím, že som vyliečená bordelárka a zároveň jasný príklad toho, že sa bordelár dá prerobiť. I keď taký ten klasický puntičkár zo mňa asi nikdy nebude. Časť môjho chaosu so mnou zostáva navždy. Naberá upratovanie a hlavne udržiavanie poriadku naozaj iný rozmer, ak sú v rodine už deti? Rozhodne áno. Hovorí sa, že upratovať s deťmi je ako jesť koláč a pri tom si čistiť zuby. Čím sú deti menšie, tým je to náročnejšie. Našťastie sa to s vekom postupne zlepšuje.

Platí rovnica, že čím viac upratovania, tým viac odporu k nemu?

Vnímam to skôr tak, že čím väčší poriadok, tým mám väčšiu chuť ho udržiavať. A zase naopak, čím viac ma obklopuje neporiadok, tým viac je mi jedno, že niekde vznikne ďalší, ktorý sa už v tom celom chaose stratí.

Je dôležité rozdeliť neporiadok na bežný a „chronický“ a ku každému z nich pristupovať inak?

Bežný neporiadok je za mňa v poriadku, nedá sa mu vyhnúť. Máme ho doma úplne všetci a vzniká tým, že v domácnosti normálne žijeme, varíme, hráme sa s deťmi, kúpeme sa v kúpeľni. Taký neporiadok sa dá väčšinou upratať do pár minút, maximálne do hodiny. S chronickým neporiadkom je to už horšie. Je to taký ten zmätok, ktorý si hromadíme pokojne aj niekoľko

rokov. Nielen v garáži či skriniach. Zbaviť sa takéhoto neporiadku je už náročnejšie a zaberie nám veľa času, často aj niekoľko dní. Dobrou správou však je, že aj ten druhý sa našťastie dá udržiavať aj s deťmi.

Odporúčate upratovať priebežne alebo je naozaj sobota veľkým upratovacím dňom tak, ako si to pamätáme z detstva?

Upratujte každý deň po malých dávkach tak, aby ste mohli mať voľný víkend. Aj keď, z času na čas sa víkend hodí na dôkladnejšie upratanie domácnosti. Ja som si vytvorila TO DO LIST – 10 vecí, ktoré je potrebné urobiť každý deň, aby náš domov zostal čistý. A tým sa riadim už niekoľko rokov.

Pre veľa ľudí je, naopak, upratovanie formou resetu, odpútania mysle, čas, keď sa tiež vyplavujú endorfíny. Kde je však hranica medzi tým, keď je to ešte v poriadku a keď už ide o nezdravé upratovanie?

Túto hranicu má každý z nás niekde inde. Myslím si, že keď sa dostanem do fázy, že upratujem aj upratané, začína to ísť so mnou z kopca. Vtedy je dobré si uvedomiť, že domov nie je len o čistote. Nie je nič horšie, ako zobudiť sa ráno do neporiadku...

Platí, poriadok vo veciach = poriadok v hlave?

S tým súhlasím na 100 %. A najradšej upratujem práve vtedy, keď som nahnevaná alebo si v hlave riešim nejaký problém. Vtedy toho stihnem upratať toľko, že sama neverím a vo finále zistím, že sa mi podarilo upokojiť aj tú hlavu.

9 TIPOV NA EFEKTÍVNE UPRATOVANIE

  • RÝCHLOVARNÁ KANVICA – skôr, ako ju vymeníte, dajte jej druhú šancu a konečne ju dôkladne vyčistite.

Potrebovať budete ocot a pár kvapiek oleja. Kým ocot odstráni vodný kameň vnútri, s tým na povrchu kanvice si poradíte tak, že handričku namočíte do octovej vody a necháte pôsobiť. Umyte a vonkajšie časti potrite kvapkou oleja, aby sa zjednotila farba.

  • AVIVÁŽ – Nie hocijaká. Tá, ktorú si urobíte doma, splní nielen účel, ale sa tiež postará o čistotu práčky a priebežne ju zbavuje vodného kameňa. Do fľaše nalejte 500 ml jedlého octu, 1 lyžičku kyseliny citrónovej a 500 ml prevarenej vody. Na záver už pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja.
  • UPCHATÁ SPRCHOVÁ HLAVICA – ako často ju vymieňate? A skúšali ste ju vyčistiť? Perfektným tipom, ako trysky vyčistiť, je použiť medzizubnú kefku a na záver skúste do igelitového vrecka naliať ocot, ponorte doň hlavicu, stiahnite gumičkou a počkajte, kým sa udeje zázrak, ktorý ocení aj vaša peňaženka.
  • ANTIKOROVÉ POVRCHY – nech robíte čokoľvek, ani po vyčistení a odstránení vodného kameňa nevyzerá antikorový drez či smetný kôš vábne? Nabudúce ich skúste na záver upratovania pretrieť handričkou, na ktorú si kvapnete olej. Tieto druhy povrchov olej pekne zjednotí.
  • FĽAKY NA ŽEHLIČKE – kto u vás doma nečakane žehlil? Ak bojujete so zažranými fľakmi na žehličke, pripravte si jednu tabletu Paralenu. Žehličku zohrejte, pinzetou vezmite tabletku a trením ju nechajte rozpustiť. Po vychladnutí žehličku utrite čistou handričkou.
  • ZATUCHNUTÉ FĽAŠE A NÁDOBY – nie, skutočne nemusia skončiť v koši. Nasypte do nich jedlú sódu, zalejte horúcou vodou, pretrepte a chvíľku nechajte pôsobiť. Za pár minút nebude po zápachu ani stopy.
  • DREVENÉ VARECHY A DOSKY NA KRAJÁNIE – ich život predĺži ocot. Rozkrojeným citrónom potrite drevené plochy, ktoré tak zbavíte neželaného zápachu.
  • PLECH NA PEČENIE – pri pohľade naň sa už dlhší čas vzdávate? Skúste to konečne inak a bez zbytočného drhnutia. Postriekajte plech octom, posypte jedlou sódou tak, aby vznikla pasta, a rozkrojeným citrónom a krúživými pohybmi jednoducho pripálenej špine nedajte šancu.
  • VODOVODNÉ BATÉRIE – hoci ste sa vodného kameňa zbavili, skúste v ďalšom kroku zabrániť tomu, aby sa opäť usadil. Pri najbližšom upratovaní si na vatový tampónik kvapnite olivový olej a pretrite ním čisté vodovodné batérie.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 19:45