Oba citrusy sa od seba líšia hneď na prvý pohľad. Citróny sú žlté, zväčša väčšie a oválne, limetky naopak menšie, guľaté a zelené.
Citróny a limetky
Tak citróny, ako aj limetky majú veľmi málo kalórii, no citróny predsa len obsahujú o trošku viac cukru. Okrem toho sú oba plody bohaté najmä na vitamín C, citrón ho však oproti limetke obsahuje až dvakrát viac. Samozrejme obsahujú aj iné vitamíny, ktoré chránia váš organizmus pred chorobami a tiež posilňujú imunitný systém. Hoci sa možno na prvý pocit zdá, že kyslejší z tejto dvojice je citrón, opak je pravdou.
Citrón a limetka v nápojoch
Citróny vo vašej kuchyni nájdu svoje využite takmer neustále. Najmä v zimnom období ich často používate na dochutenie čaju a tiež ako zdroj vitamínov. Limetky sa naopak hodia do miešaných nápojov. Mojito či Cuba Libre si bez nich zrejme neviete predstaviť a ani citrón ich plnohodnotne nenahradí.
Ako nimi dochutiť jedlá?
Citrón sa používa na dochutenie väčšiny našich tradičných jedál. Od smotanových omáčok, cez sviečkovú až po hríbovú. Na okyslenie rôznych polievok. Použitie limetky na dochutenie fazule si zrejme viete predstaviť len v krajnom prípade. Limetka sa naopak často využíva najmä v ázijskej kuchyni. Práve týmto jedlám dodá ten správny šmrnc. Skvele chutí aj v kombinácii s čili, s avokádom, no dochutiť pomocou nej môžete aj krevety či morské plody. Pri rybách môžete všeobecne použiť to, čo máte práve po ruke. Limetka je však o niečo výraznejšia a má vyššiu aciditu, takže jej často stačí oveľa menej než citrónu.