Dajte stopku emočnému prejedaniu.dreamstime
StoryEditor

Dajte stopku emočnému prejedaniu. Podarí sa vám to vďaka týmto trikom

30.12.2023, 08:00
Životný štýl

Emočné prejedenia nie je pre mnohých ľudí žiadnou neznámou. Zajedanie stresu, smútku, nepríjemných skúseností či zážitkov je u niektorých na denno dennom poriadku. No emočnému prejedaniu môžete zabrániť. Pomôže vám cvičenie aj niektoré potraviny.

Ak vaše emočné prejedanie zašlo až tak ďaleko, že vás to dohnalo k obezite, mali by ste navštíviť odborníka, ktorý vám s tým pomôže. Ak ste však našťastie ešte do takéhoto štádia nedospeli, osvojte si techniky, vďaka ktorým sa budete vedieť ovládať.

Zajedanie stresu

Nejdeme samozrejme mudrovať o tom, že najlepšie by bolo vyhýbať sa stresu. V dnešnej dobe je to takmer nemožné. No snažte sa ho aspoň eliminovať, alebo odbúravať. Pomôže vám s tým pravidelný pohyb, ale aj oddych, ktorý by ste nemali podceňovať. Účinným prostriedkom proti prejedaniu sa a to najmä nezdravými potravinami, ktoré majú negatívny dopad nielen na vaše zdravie, ale aj postavu, je nekupovať si vôbec tento typ potravín. Ak sa dostanete do situácie, že budete potrebovať jesť, majte po ruke alternatívy, ktoré nie sú pre vás až takým postrachom. Oriešky, sušené ovocie, cukríky bez cukru, no pomôcť by vám mohli aj žuvačky. Z dlhodobého hľadiska to však nie je riešenie. Pomôžu vám aj dýchacie techniky, vďaka ktorým upokojíte svoju myseľ a zároveň sa zbavíte stresu.

Na pomoc si vezmite potraviny

V prípade, že momentálne prežívate stresujúce obdobie, mali by ste siahať po potravinách, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály, ale tiež napríklad vlákninu. Práve tá udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu nebudete pociťovať hlad tak rýchlo ako inokedy. Pred oxidačným stresom vás ochránia potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Za zmienku určite stojí bobuľové ovocie. Od malín, cez čučoriedky až po ríbezle. Jedzte tieto drobné plody ako súčasť raňajok, alebo si na nich pochutnajte samostatne medzi jednotlivými chodmi. Hladinu cukru v krvi dokáže stabilizovať aj avokádo. Keď hladina cukru v krvi nekolíše, vás neprepadá takzvaný vlčí hlad, nemáte chuť na sladké či nezdravé jedlá a ste sýti. Takže vás to neláka k vyjedaniu chladničky pomedzi hlavné chody. Avokádo obsahuje draslík, ktorý odbúrava stres. To isté sa dá povedať aj o banánoch. Čo by ste však mali mať určite po ruke, je horká čokoláda. Tá, ktorá obsahuje minimálne 70% kakaa. Kúsok horkej čokolády uspokojí vašu chuť na sladké. Súčasne znižuje množstvo stresových hormónov a zvyšuje vyplavovanie endorfínov. To je skvelý spôsob ako si neodopierať to, na čo máte chuť a zároveň zabojovať proti stresu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:34