Na niektoré spôsoby rozmrazovania rýb radšej zabudnite.dreamstime
StoryEditor

Rozmrazte rybu správne. Na niektoré spôsoby radšej zabudnite

20.12.2023, 14:00
Životný štýl

Máte pred Vianocami zásoby rýb v mrazničke? Potom ich pred použitím nezabudnite správne rozmraziť. Žiadna rýchla cesta rozmrazovania sa v tomto prípade nevyplatí. Nielen že ryba utrpí na chuti, ale aj na kvalite. A tráviace ťažkosti počas sviatok určite nechcete.

Ak sa aj vy držíte pravidla, že by ste mali ryby konzumovať aspoň raz do týždňa, potom máte iste z času na čas zásoby aj v mrazničke. Na tom, ako ryby rozmrazíte záleží viac, než by ste si mysleli.

V chladničke

Ak máte vopred naplánované, čo budete variť, potom si môžete rybu vybrať z mrazničky už deň vopred a dať ju v nejakej vhodnej nádobe do chladničky. Vďaka tomu dochádza k postupnému rozmrazeniu a ryba navyše nebude vystavená príliš veľkým zmenám teploty. Toto je ideálny postup rozmrazovania aj pri ostatných druhoch potravín, najmä mäsa. Rovnako rybu môžete nechať rozmraziť v chladničke, no pre lahodnejšiu chuť ju namočte do studeného mlieka.

Studená voda

Ak chcete proces rozmrazovania urýchliť, zrejme vás bude lákať, aby ste rybu ponorili do teplej vody. To však môže zmeniť nie len kvalitu, ale aj chuť a štruktúru ryby. Lepšie bude, ak ju v originálnom obale ponoríte do studenej vody, prípadne na ňu necháte tiecť prúd vody, ktorá je chladná. Ak sú filety tenšie, rozmrazíte ich týmto spôsobom zhruba za 30 minút.

Mikrovlnka

Rovnako ako v prípade horúcej či teplej vody, zabudnite aj na rozmrazovanie v mikrovlnke. Tento spôsob vôbec nie je bezpečný a ryba môže byť na niektorých miestach dokonca uvarená. To jej na chuti vôbec nepridá. Tiež zabudnite na rozmrazovanie rýb na kuchynskej linke, najmä ak sa teplota v izbe šplhá na vyššie teploty. Mäso veľmi rýchlo podlieha skaze a mohli by ste na to doplatiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. január 2025 14:32