Vďaka správnej starostlivosti sa z kvetiny môžete tešiť aj po Vianociach.dreamstime
StoryEditor

Ako sa starať o Vianočnú ružu? Vďaka týmto radám vám bude robiť radosť veľmi dlho

13.12.2023, 08:00
Životný štýl

Už ste začali s vianočným dekorovaním vašej domácnosti? Neodmysliteľnou súčasťou, ktorá v mnohých domácnostiach nesmie chýbať je aj Vianočná ruža, alebo hviezda. Tá klasická sa vyznačuje sýto červenou farbou, no dnes si ju môžete zadovážiť aj v iných farbách, ktoré spestria váš domov. No ako sa o túto rastlinu správne starať, aby vydržala čo najdlhšie?

Tak ako ostatné izbové rastliny, aj Vianočná ruža potrebuje špeciálnu starostlivosť, aby vám mohla robiť radosť čo najdlhšie.

Dávajte pozor už v predajni

Prvý krok, ktorý je veľmi dôležitý, je už samotný výber rastliny v predajni. Dobre si pozrite, či nemá na listoch škvrny, či nie sú suché, prípadne iné nedokonalosti, ktoré by mohli poukazovať na to, že jej trvácnosť nebude veľmi dlhá. Mnohé predajne mávajú tento typ kvetín priamo pri dverách. No prievan Vianočnej ruži neprospieva, takže pozor aj na to.

Zmeny teplôt

To, čo môže radikálne znížiť životnosť Vianočnej ruže je zmena teplôt. Z teplej predajne ju presúvate do studeného auta a odtiaľ až k vám do bytu, kde je opäť úplne iná teplota. Ak ju kupujete ako prekvapenie a skladujete ju zatiaľ na balkóne, môže to ružu stáť všetky listy. Práve ich prílišným opadávaním reaguje na to, ak sa často presúvala zo zimy do tepla a naopak.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 10:03