Tieto triky vám pomôžu so zarosenými oknami.dreamstime
StoryEditor

Rosenie okien vie potrápiť: Naučte sa s týmto problémom bojovať vďaka jednoduchým trikom

27.11.2023, 19:00
Životný štýl

Chladné počasie so sebou prináša niekoľko neduhov, s ktorými musí bojovať takmer každá z nás. Jedným z nich je nepochybne rosenie okien, ktoré vzniká kvôli rozdielu teplôt. Ak vás nebaví každodenné utieranie kvapiek vody z parapety, vyskúšajte niektorý z týchto jednoduchých trikov.

Zarosené okná v domácnosti trápia takmer každú z vás, no len máloktorá vie, ako proti tomuto problému bojovať. V prvom rade je dôležité vedieť, že rosa na vnútornej strane okien vzniká pri veľkom rozdiele teplôt. To znamená, že keď je vonku zima, no vo vnútri kúrite radiátorom alebo sa sprchujete, vzduch v miestnostiach vlhne a spôsobuje tak usadzovanie rosy na oknách. Síce sa zarosovanie spočiatku nemusí zdať ako vážny problém, ak nezačnete konať, steny v domácnosti navhlnú a spôsobia pleseň. Túžite sa rosy zbaviť nadobro? V tom prípade vyskúšajte niektoré z nižšie spomínaných trikov.

Klasická jar

Klasická jar dokáže pomôcť pri množstve problémov. Nielenže vyčistí špinavý povrch, ale dokáže byť vynikajúcim pomocníkom aj pri zarosovaní okien. Navlhčite handričku vodou, nakvakpajte na ňu jar a preleštite ňou okná. Aby bol trik naozaj účinný, opakujte ho raz za dva týždne.

Účinný lieh

So zarosenými okami vám môže pomôcť trik s liehom a glycerínom. Stačí, ak do polky rozprašovacej fľašky nalejete lieh a do druhej glycerín. Napokon touto zmesou postriekajte okná a utrite handričkou do sucha.

Holiaca pena

Ak sa vám často zahmlievajú okná v kúpeľni, vezmite si obyčajnú penu na holenie, ktorú nastriekajte na okná. Nechajte chvíľu pôsobiť a pomocou handričky ju zotrite. Verte, že vás hmla po sprchovaní už nebude trápiť.

Ryža alebo sóda bikarbóna

Ak nemáte čas na utieranie a drhnutie okien, naplňte starú ponožku ryžou alebo misku sódou bikarbónou a položte ju k oknu, ktoré sa často zarosuje. Takýmto spôsobom sa zbavíte vlhkosti a tým aj nepríjemnej rosy.  

Uhlie

Okrem sódy bikarbóny môžete do ponožky nasypať aj uhlie z krbu či pece, ktoré patrí k účinným pohlcovačom vlhkosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 03:53