Vďaka niekoľkým trikom to u vás doma bude vyzerať vždy tip - top.dreamstime
StoryEditor

Vždy uprataná domácnosť bude samozrejmosťou aj u vás. Pomôžu vám tieto triky

02.11.2023, 14:00
Životný štýl

Upratovanie patrí medzi tie menej obľúbené činnosti. Najmä ak denne chodíte do práce, staráte sa o deti a popri tom všetkom by ste chceli mať aspoň chvíľku čas aj pre seba. Kým vy máte pocit, že upratovanie a udržanie poriadku je priam nemožné, niektoré ženy to všetko zvládajú s prehľadom a ľavou zadnou. Majú systém a triky, vďaka ktorým majú doma akoby od nich práve odišla upratovacia služba.

Inšpirácii nikdy nie je dosť. A aj keď to nepôjde zo dňa na deň, zvyk je železná košeľa a skôr či neskôr to môže aj u vás doma vyzerať tip – top.

Pravidelné upratovanie

Najhoršie je, ak sa upratovaniu nevenujete pravidelne. Niet sa potom čo čudovať, že sa vám do upratovania nechce pustiť, keď viete, že vám to zaberie niekoľko hodín. Určite vás nechceme nabádať k tomu, aby ste boli otrokom svojho bytu a denne venovali niekoľko hodín upratovaniu. No len pár minút denne vám zabezpečí, že to u vás doma bude vždy čisté a upratané.

Uľahčite si život

Dnes už za vás vie urobiť mnoho vecí technika. Automatická práčka či sušička sú už bežnou súčasťou domácností. Rovnako ako umývačka riadov či robotický vysávač. Určite siahnite vo vašej domácnosti po týchto pomocníkoch, ktorí za vás urobia množstvo práce. Vy tak budete mať viac času na svoju rodinu, prípadne na iné domáce práce, ktoré sa bez priloženia vašej ruky nezaobídu.

Organizéry

Ak má každá vec svoje miesto, potom je pomerne jednoduché udržať dokonalý poriadok. Pomôcť vám v tom vedia aj rôzne krabičky či organizéry do skríň a šuplíkov. Vďaka ním budete presne vedieť, kde čo máte. A základom úspechu je aj to, aby ste konkrétnu vec vždy vrátili na miesto pre ňu určené. Dôležité je, aby tento návyk mali aj ostatní členovia domácnosti.

Urobte to hneď

Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. V tomto prípade to platí duplicitne. Neodkladajte svoje povinnosti a tiež dbajte na to, aby ste veci nepresúvali len z miesta na miesto. Šálku z kávy nepresuňte len na kuchynskú linku. Dajte ju hneď do umývačky, alebo ju umyte. Topánky, bundu či iné doplnky tiež po zoblečení odložte na svoje miesto. Je to absolútna maličkosť, ktorú však často nedodržiavate.

ANKETA
Upratujete radi?

Stôl je základ

Aj vy máte vo zvyku na stôl čokoľvek položiť? Výkres od detí, poštu pre manžela, blok z potravín. Udržiavajte stôl vždy v čistote a poriadku. Nikdy naň neodkladajte nič, čo tam nepatrí. Stôl je práve v mnohých domácnostiach akýmsi ústredným prvkom, preto by na ňom nemali byť žiadne zbytočnosti.

Bez kompromisov

Zbavujte sa vecí, ktoré už nepoužívate, alebo ich nepotrebujete, prípadne sú zničené. Ak je vám ľúto takéto veci vyhodiť, pokojne ich môžete hoci aj za pár eur predať, alebo darovať. Tiež existujú centrá, kde sa takýmto veciam dáva druhá šanca. Len u vás doma neskladujte zbytočnosti, ktoré nikto nepoužíva. Ak z času na čas urobíte poriadnu revíziu, uvoľní sa vám miesto, ktoré môžete opäť o niečo efektívnejšie využiť.

Žiadne zbytočnosti

Kvety, doplnky, či fotorámiky určite zútulňujú váš domov, no rovnako tak môžu pôsobiť ako neporiadok. Najmä ak ich je priveľa, prípadne je každý iný. Minimalizujte množstvo doplnkov vo vašom byte či dome. Čím menej ich budete mať, tým lepšie pre vás. Aj z nich treba pravidelne utierať prach, ukladať ich, kvety polievať, presádzať či sprchovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 22:00