Dumpster diving je vo svete fenomén.dreamstime
StoryEditor

Dumpster diving: Novodobý fenomén je už vo svete dobre známy. Necháte sa nahovoriť aj vy?

06.06.2023, 21:22
Životný štýl

To čo je u nás zatiaľ stále len v plienkach je v zahraničí fenoménom ktorí oslovil všetky vekové kategórie a tiež ľudí rôznych sociálnych vrstiev. Ekologickí fanúšikovia na dumpster diving, alebo teda potápanie sa v odpade nedajú dopustiť. Je to ich životný štýl a pridávajú sa k nim aj ostatní. V snahe ušetriť peniaze, žiť ekologickejšie a tiež zažiť niečo nové, nepoznané.

Ak teda uvidíte hrabať sa v kontajneri nejakého človeka, nemusí ísť hneď o niekoho kto nemá peniaze či človeka bez domova. Je to možno len niekto, kto sa snaží ušetriť na tom, že iní plytvajú.

Kto loví

Na lovenie v odpadkových košoch majú ľudia rôzne motivácie. Jedna skupina sa v nich „potápa“ preto, že nemá na výber a je to jedna z mála možností ich obživy. Druhú skupinu tvoria ľudia ktorí chcú ušetriť. Ide najmä o študentov ktorí radšej svoje peniaze ušetria za niečo iné než za potraviny ktoré môžu ľahko získať aj takouto cestou. Treťou skupinou sú dobrodruhovia ktorých láka všetko nepoznané a toto je tiež forma ako vybehnúť zo stereotypu. A v neposlednom rade sú tu ľudia ktorí sa snažia žiť ekologicky a využívajú tak všetky dostupné zdroje a toto je jeden z nich.

Kde loviť

Skúsení lovci, alebo potápači presne vedia kde bude ich lov čo najúspešnejší. Kontajnery pri veľkých nákupných centrách skrývajú hotové poklady a dokážu si tam zadovážiť takmer bezchybnú potravu aj na niekoľko dní. Reťazce denne vyhadzujú množstvá ovocia, zeleniny či iných potravín a vy tak môžete ušetriť presne tam kde iní plytvajú. Ani na veľkých sídliskách to nie je márne. Okrem potravín sa vám neraz pošťastí a nájdete zachovalé kúsky oblečenia, nábytok, či rôzne náradie. Niekedy úplne funkčné a bez zavád, no pôvodný majiteľ ho vymení za niečo modernejšie.

image

V odpadkoch môžete nájsť hotové poklady.

dreamstime

Pravidlá

Za lovenie v kontajneroch vám nikto nemôže nič povedať. Nanajvýš budú ľudia prekvapení a možno aj zhrození. Nič to však nemení na fakte, že sa v košoch môžete hrabať koľko sa vám žiada. To čo však skúsení potápači nikdy neberú a ani vy by ste nemali sú otvorené potraviny, potraviny na ktorých už vidno pleseň či hnilobu ale tiež potraviny po záruke.

image

Niektorí ľudia hádžu do koša aj potraviny ktorým nič nechýba.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 16:06