Aj domáci miláčikovia majú svoje sny.dreamstime
StoryEditor

Skutočne má aj váš psík sny? Budete sa čudovať

27.03.2023, 10:06
Životný štýl

Odchádza váš pes do krajiny snov a vy uvažujte či sa aj jemu môže zdať sen o kráľovskej večeri či živote bez vodítka? Tu nájdete odpoveď.

Šťastný pes zväčša, keď drieme pri gauči, ztaiaľ čo majitelia sledujú televízor spokojne metá chvosom. Má zavreté oči a spokojne odfukuje. Niekedy sebou trhne a jeho labky sa pohybujú tam a späť. Inokedy zo seba vydá zavrčanie alebo malé zakňučanie. Bráni vtedy dvor, alebo má nočnú moru? Sníva váš pes? 

Naozaj psi snívajú?

Odpoveď je áno, tvrdí Matthew Wilson, profesor neurobiológie na Picowerovom inštitúte pre učenie a pamäť. Wilsonov prelomový vedecký výskum zistil, že potkany snívajú a prehrávajú si spomienky, čo má dôsledky pre psov a iné cicavce s rovnakými štruktúrami mozgu. „Otázku, či zvieratá snívajú, komplikuje skutočnosť, že ich nemôžeme prinútiť, aby nám povedali, o čom snívali,“ hovorí.

Výskumný tím vložil elektródy do mozgu potkanov a zaznamenal vzorce mozgovej aktivity, ktorá sa vyskytla v hipokampe - časti mozgu, ktorá zachytáva informácie o našich skúsenostiach, keď boli zvieratá hore. „Je to niečo ako nahrávanie filmu zo zážitku,“ poznamenáva Wilson. Potom, keď zvieratá šli spať, výskumníci sledovali ich mozgy, aby zistili, či sa tieto vzorce znova objavili.

REM spánok vs. NE-REM spánok

Wilson považuje za zaujímavé, že zvieratá - najmä cicavce, ako sú potkany a psy - majú rovnaký druh spánku ako ľudia. Dá sa rozdeliť do dvoch rôznych štádií: spánok s rýchlym pohybom očí (REM) a spánok bez rýchlych pohybov očí. REM spánok, tiež nazývaný paradoxný spánok, je štádium, v ktorom mozgová aktivita vo všeobecnosti vyzerá tak, že mozog je bdelý; ľudia prebudení z REM spánku hlásia, že majú sny. Wilson a jeho kolegovia zistili, že mozgová aktivita u potkanov počas REM spánku zodpovedala ich skúsenostiam, ako je navigácia v bludisku.

Je to, ako keby zviera skutočne bežalo alebo sa skutočne pohybovalo priestorom a malo tieto skúsenosti," hovorí. „To súvisí s tým, čo si ľudia môžu myslieť, keď sledujú svojho psa. Váš pes spí a vy zrazu vidíte tieto obdobia, kedy sa ich labky môžu začať pohybovať, a počujete ich polovičné hlasové prejavy. A ty si pomyslíš: ‚Ó! Určite sa im sníva o prenasledovaní veveričiek alebo pobehovaní.‘ To by boli tieto obdobia REM spánku, kde obsah snov zahŕňa aj pohyb.“

Prečo psy potrebujú kvalitný spánok

Pre začiatok, veľké množstvo výskumov naznačuje, že spracovanie pamäte počas spánku alebo snívania vykonáva niektoré kritické funkcie a je to, čo mozog používa na pochopenie sveta. „Spánok je navrhnutý tak, aby sa snažil pochopiť zložité veci,“ hovorí.

Jedným z kritických spôsobov, ako to ovplyvňuje psov, sú sociálne interakcie. Keď trénujeme psa, aby si po pokyne „sadol“ alebo „prišiel“, použiť či signál rukou, alebo povedať „áno!“ pri ponúkaní maškrty alebo chvály ako odmenu. Ale snívanie pomáha učeniu ísť nad rámec rutinného opakovania a porozumieť vzťahu, ktorý s nimi chceme mať. „Snažíte sa ich naučiť, aby boli dobrým spoločníkom, ktorý na vás ani na vašich priateľov nevyskakuje, ani vás nepredbieha, keď kráčate. To sa snažia zistiť,“ hovorí. „A myslím, že k tomu spánok prispieva jedinečným spôsobom

Umožniť našim psom kvalitný, neprerušovaný spánok je kľúčovou zložkou, ktorá im pomôže pochopiť koncepty veľkého obrazu. „Pri štúdiu zvierat vidíme, že majú sny a že majú cenu učiť sa. Ak narušíte spánok alebo narušíte obsah snov v spánku, môžete selektívne zasahovať do efektívneho učenia,“ poznamenáva Wilson.

image

Aj psy snívajú.

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 22:23