Veronika Godálová, pôrodná asistentka.
StoryEditor

Pôrod je ako bonboniéra. Nikdy nevieš, aký cukrík si vyberieš

18.03.2023, 08:00
Životný štýl

Študovala právo a ako právnička aj pracovala. Do chvíle, kým ju jej vlastný pôrod nasmeroval k tomu, po čom už ako malá túžila. Bábätká. A ich príchod na svet. Pomoc iným ženám. O pôrode hovorí, ako o jednej z najdôležitejších udalostí v živote ženy, ktorá ovplyvní jej ďalší život i vzťah s dieťatkom. Veronika Godálová (33). Verí v individuálny prístup. Aj preto v hlave nosí sen, ktorý by ženám umožnil rodiť tak, ako si želajú.

Čo je presne v kompetencii pôrodnej asistentky?

Pôrodná asistentka sa u nás stará hlavne o tehotné a rodiace ženy, má kompetenciu a vzdelanie na samostatné vedenie fyziologického pôrodu. S pôrodnými asistentkami sa stretávame na pôrodnici, kde sprevádzajú ženu pred pôrodom, počas neho a následne popôrodným obdobím. Pôrodná asistentka môže mať ale aj oveľa širšie kompetencie, môže sa starať o dieťa v ranom čase po pôrode, alebo sa môže starať o ženy aj počas celého ich produktívneho veku. To u nás na Slovensku zatiaľ príliš nevídame.

Dnes sprevádzaš ženy na tejto ceste?

Áno. Pracujem na pôrodnici, takže som pri žene od chvíle, keď ju prijmú v nemocnici na pôrod, až kým neporodí, prípadne aj po pôrode.

 

Aké sú ženy dnes? Poznajú svoje telo, vedia, čo by mali očakávať od celého pôrodného tímu, i samotného pôrodu?

Určite vedia podstatne viac, ako pred 10-20 rokmi. Majú množstvo informácií z kurzov, od kamarátiek i z internetu. V zásade však existujú dva typy žien: tie, ktoré majú všetko naštudované, majú jasnú predstavu, čo by chceli a ako by chceli a druhá skupina, ktorá sa o procesy až tak nezaujíma a majú skôr prístup „zverujem sa do vašich rúk a vy robte všetko to najlepšie, čo sa dá“- či už ako lekár, alebo pôrodná asistentka. Týchto žien však už postupne ubúda.

Čo je najväčší problém slovenského pôrodníctva?

Myslím, že problém je systémový a do veľkej miery daný aj historicky. Ešte v ére komunizmu a aj potom sme tu mali výhradne lekársky vedené pôrody, kedy pôrodné asistentky fungovali v pozícii ženských sestier a pôsobili vlastne len ako asistentky lekára - nemali skoro žiadne vlastné kompetencie ani zodpovednosť. Toto sa síce postupne mení, pôrodné asistentky študujú vysokoškolský program, sú zdravotnícky personál, sú kompetentné samostatne pracovať.

Ale stále tu máme prevažujúci názor lekárov, ba dokonca aj samotných pôrodných asistentiek, že zodpovednosť by nemali mať, nemajú a častokrát ju vlastne ani nechcú mať. A tak je vo väčšine slovenských nemocníc pôrod stále v rukách lekára. Obrovským problémom je aj to, že zdravotníckeho personálu a obzvlášť pôrodných asistentiek je veľmi málo.

Tento fakt výrazne ovplyvňuje ich kompetencie, pretože na zodpovedné vedenie pôrodu musí mať pôrodná asistentka čas, priestor, skúsenosti ale aj vedomosti, musí sa kontinuálne vzdelávať. A to všetko v našich pôrodniciach chýba. Kvôli nedostatku personálu sa spravidla s ťažkou biedou stíha robiť len to nevyhnutné.

 

Aká je teda tvoja predstava a ako to vlastne funguje aj v zahraničí?

Pôrodná asistentka by mala ženu sprevádzať počas celého tehotenstva. Sú dôležité kontroly; napríklad ultrazvukové vyšetrenia, ktoré patria do rúk lekára. Mimo to však majú ženy v zahraničí na zodpovednosti pôrodné asistentky. Tehotnú ženu vedú predpôrodnou prípravou, robia s ňou cvičenia, diskutujú jej predstavu pôrodu, zodpovedajú všetky jej otázky, ktoré o pôrode má. Sú jej spriaznenou dušou, ktorej môže dôverovať. Sprevádzajú ju aj samotným pôrodom, vedia aký je to typ ženy, pretože ku každej žene treba pristupovať úplne individuálne.

A už keď žena opustí pôrodnicu, pomáhajú jej s bábätkom, so starostlivosťou o novorodenca. Mamičky často nevedia, ako novorodeniatko okúpať, ako sa starať o pupočný pahýľ a úplne najčastejšie majú problémy s dojčením. Toto všetko by v ideálnom svete mala pôrodná asistentka riešiť. T

iež by mala mať na starosť toľko žien, aby to stíhala a zvládala. Aj keď nemôže byť pri úplne každom pôrode, vie odovzdať všetky informácie svojej kolegyni, pôrodnej asistentke, ktorá má v tom čase službu v nemocnici a ktorá všetky najdôležitejšie informácie (zdravotné, aj tie o type ženy, o tom, čo by bolo pre ňu najlepšie), prevezme. Ani v západných krajinách nie je všetko ideálne, lebo nedostatkom pôrodných asistentiek trpí celý svet, ale je to určite niekde úplne inde ako u nás. Na istý počet pôrodných asistentiek pripadá určitý počet žien a tak majú čas na individuálnu starostlivosť o ženu.

Rozdiel je teda aj v rešpektovaní individuality?

Presne tak. Každá žena má napríklad iný prah bolesti. Zatiaľ čo jedna príde a povie – dajte mi všetko na bolesť, čo len máte, iná si neželá nič. Zatiaľ čo jedna chce vedieť o prebiehajúcom pôrode každý detail, ďalšia chce vedieť len základné údaje. Je to o veľmi individuálne a aj starostlivosť by tomu mala byť prispôsobená.

image

Veronika Godálová, pôrodná asistentka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 18:52