Veronika Godálová, pôrodná asistentka.
StoryEditor

Pôrod je ako bonboniéra. Nikdy nevieš, aký cukrík si vyberieš

18.03.2023, 08:00
Životný štýl

Študovala právo a ako právnička aj pracovala. Do chvíle, kým ju jej vlastný pôrod nasmeroval k tomu, po čom už ako malá túžila. Bábätká. A ich príchod na svet. Pomoc iným ženám. O pôrode hovorí, ako o jednej z najdôležitejších udalostí v živote ženy, ktorá ovplyvní jej ďalší život i vzťah s dieťatkom. Veronika Godálová (33). Verí v individuálny prístup. Aj preto v hlave nosí sen, ktorý by ženám umožnil rodiť tak, ako si želajú.

Existuje niečo, čo je však už zrejmé a je to inak, ako sme boli zvyknuté? Napríklad, či rodiť do vody, alebo na štyroch...

Pôrodníctvo sa neustále vyvíja. To, čo platí dnes, nemusí vôbec platiť o rok. Stále máme nové poznatky, stále máme viac znalostí o tom, ako vplýva pôrod na ďalší život matky a rovnako aj dieťaťa. Práve preto je pre nás nesmierne dôležité sa stále vzdelávať. Vieme, že polohovanie ženy počas celého pôrodu je extrémne dôležitá vec. Ideálne je, keď žena vie počúvať svoje telo, pretože aj s polohou pri rodení je to tak, že telo spravidla žene samé povie, aká poloha by bola pre ňu najlepšia. To my ako zdravotnícky personál pri pôrode vieme a chceme rešpektovať.

No nie všetci sú otvorení novinkám a niektorí stále trvajú výlučne na jednej polohe, v polosede. Na tejto polohe nie je nič zlé, mnohým ženám vyhovuje, aj ja sama som si ju pri pôrode dobrovoľne vybrala. Podľa typu ženy a okolností pôrodu by sme však určite polohovanie využívať mali. Bohužiaľ, často žijeme – kvôli mnohým okolnostiam – v starom stereotype.

Takto sa to robilo kedysi a bude sa to tak robiť aj teraz... Čo sa týka pôrodov do vody, tie boli kedysi veľkým hitom, ale teraz sú skôr na ústupe. Voda má skvelé uvoľňovacie vlastnosti a tak je výborná počas prvej doby pôrodnej na uvoľnenie, ale čo sa týka samotného pôrodu, je tu veľa rôznych názorov.

Ako sa vie žena naladiť na svoje telo? Ako to vie najlepšie urobiť?

Veľmi ťažko sa to takto zovšeobecňuje, ale žena musí svoje telo najmä poznať. Niektoré ženy nemajú prijaté a spracované tehotenstvo, nemajú prijatú a spracovanú vlastnú nahotu, či intimitu, neveria sami sebe. Pomôcť môže predpôrodná príprava, či konzultácie s pôrodnou asistentkou alebo iným odborníkom. Je to dôležité, pretože toto všetko môže pôrod veľmi negatívne ovplyvniť.

Čo by si v tejto súvislosti odporučila?

Ak má žena problém s poznaním vlastného tela či s intimitou, vzdelávať sa je to, čo je najlepšie. Dnes máme k dispozícii veľa kvalitných informácií. Dôležité je dávať si pozor na ich zdroje. Poprípade navštíviť individuálne konzultácie, kde sa problém pomenuje, kde sa dá o tom hovoriť, kde niekto žene vysvetlí, že aj to môžeš zažiť a je to v poriadku, títo ľudia sú na to zvyknutí. Je treba sa otvoriť a o vec, s ktorou môžem mať problém sa zaujímať a na nej pracovať.

Aký je najväčší problém slovenských žien?

Získavanie informácií z neoverených zdrojov na internete, od ľudí, ktorí na to nemajú vzdelanie a z recenzií, ktoré sú často veľmi subjektívne a napísané v emočnom stave a nereflektujú to, čo sa stalo naozaj. Potom ženy prídu na pôrod nie tak, že verím sama sebe, svojmu telu a ľuďom, ktorí sú vôkol mňa a pre mňa a že to spoločne zvládneme, ale prídu na pôrod naladené bojovo a negatívne. Často si neuvedomujú, že to je práve ich pôrod, čo týmto nastavením mysle môžu nepriaznivo ovplyvniť.

Typickým príkladom je žena, ktorá ešte len príde na pôrodnicu a povie, že ona nechce oxytocín, lebo si na nejakom fóre prečítala, že to je zlé. Ale vôbec netuší, čo oxytocín je, ako účinkuje a kedy sa podáva.

Vie len to, že ho nechce za žiadnu cenu, nikdy. Takéto negatívne nastavenie je problém. Ak príde žena, ktorá vie, čo oxytocín je, vidím, že si o tom naozaj čítala z dôveryhodných zdrojov a povie: „ urobme všetko pre to, aby som ho nemusela dostať“, toto samozrejme oveľa ľahšie rešpektujeme všetci v tíme. Podanie oxytocínu sa odporúča Svetovou zdravotníckou organizáciou aj odbornými spoločnosťami, aby sme zamedzili nadmernému krvácaniu po pôrode. Ak žena nadmerne nekrváca, vieme takúto jej žiadosť rešpektovať.

Vieš, čo by si na záver chcela ženám odkázať?

Aby si vybrali takú pôrodnicu, ktorá bude plne rešpektovať to, čo by oni od pôrodu chceli. Aby si vybrali pôrodníka, či už lekára, alebo pôrodnú asistentku, ktorému budú pri pôrode absolútne veriť. Pretože to je základ. Veriť človeku, veriť v jeho vzdelanie, skúsenosti a aj jeho slovám počas pôrodu, tomu, čo odporučí, ako pôrod vedie. Že ak odporučí nejaký postup, tak to nie je len preto, lebo chce pôrod urýchliť za každú cenu, aby sa mohol ísť vyspať Viera v človeka, ktorý vás sprevádza pôrodom, je najviac.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:09