ilustrákyx
StoryEditor

Aké sú najčastejšie chyby pri zariaďovaní interiéru? Na toto si dajte pozor

17.03.2023, 12:04
Životný štýl

Vyhnite sa im a keď sa budete sťahovať, úsmev sa vám z tváre nestratí.

Nepremyslené nákupy

Dajte si pozor na impulzívne nákupy. Mnohí z nás majú tendenciu nakupovať doplnky alebo kusy nábytku, ktoré náhodne objavia alebo sú v super zľave. Neoplatí sa kupovať vec, ktorá sa vám práve v obchode zapáčila alebo je v akcii, radšej si to premyslite. Aj keď sa tieto kúsky môžu zdať ideálne, nemusia sa vám hodiť do interiéru – či už štýlom alebo rozmerom. Preto je dôležité mať vypracovaný kompletný návrh interiéru, lebo práve neznalosť finálnej podoby vám môže zvýšiť rozpočet a predĺžiť čas realizácie. Ak si nepremyslene zakúpite výrazný kus nábytku, ovplyvní to celkový ráz vášho bývania. Ľahko sa vám môže stať, že rôzne kusy nábytku, ktoré samostatne vyzerajú dobre, sa k sebe nebudú hodiť a váš byt bude vyzerať chaoticky. Nakupujte preto systematicky, ideálne podľa plánu.

Interiérový návrh je dôležitý

Aj keď máte dobrú predstavivosť, takýto návrh (v ideálnom prípade aj na papieri) vám pomôže udržať pôvodnú ideu a neskĺznuť k nepremysleným riešeniam, ktoré sa vám môžu zdať práve v tej chvíli ideálne. A, samozrejme, môže vám pomôcť aj s riešením netradičných dispozícií. Mnohí z nás si neuvedomujú, čo môže vymýšľanie interiéru „za pochodu“ spôsobiť. Najväčších chýb sa môžete dopustiť pri atypických priestoroch alebo malých bytoch, kde je dôležité, aby sme presne vedeli, kde čo bude a na čo to bude slúžiť. V tomto prípade vám naozaj pomôže aj 3D vizualizácia, ktorú je vhodné mať už na začiatku.

Dodržte postupnosť

Platí pravidlo, že ako prvé si vyberajte veci, ktoré určujú váš interiér a ich výmena je náročná – zvoľte si podlahu, dvere, obklad, zariaďovacie predmety a potom postupujte ďalej od najväčších kusov nábytku – sedacia súprava, posteľ, skriňa... Pri tomto výbere musíte už rešpektovať farebnosť a štýl podlahy. Ostatné kusy zariadenia už ľahko dokombinujte s týmto základným výberom! V celom priestore zlaďte materiály, snažte

sa použiť čím menej náhodných kombinácií. Podlaha by mala byť v celom dome jednotná s výnimkou chodby, kúpeľne a WC. Ak máte kuchyňu spojenú s obývačkou, použite rovnakú podlahu, priestor bude pôsobiť kompaktnejšie. V súčasnosti sú už na trhu dostupné rôzne odolné dreviny (alebo iné druhy materiálov), ktoré je možné použiť v celom dome, nebojte sa ani kúpeľne. Pri výbere rátajte s tým, že dvere, podlaha, obklad tvoria jeden celok a mali by spolu ladiť. Pri zariaďovaní interiéru by ste sa mali riadiť jednoduchým pravidlom 3 farieb – jednou hlavnou a dvomi doplnkovými. Všetky dekorácie v interiéri laďte v týchto ich odtieňoch.

Na čom nešetriť?

Ďalšou častou chybou pri zariaďovaní interiéru je snaha ušetriť na veciach, na ktorých by sa šetriť nemalo. Ide napríklad o podlahu, vybavenie kúpeľne či kuchynskú linku – všetky tieto veci budete využívať intenzívne každý deň a ich výmena je pomerne náročná – na financie, čas aj prácu. V tomto prípade sa šetriť naozaj nevypláca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:10