Počas splnu doprajte svojmu telu relax.pexels
StoryEditor

Život podľa luny? Kým v jednej fáze mesiaca si telo ukladá tukové zásoby, v inej sa ich naopak zbaví oveľa jednoduchšie

29.01.2023, 03:00
Životný štýl

Poznáte ten pocit, keď sa z ničoho nič a doslova z jedného dňa na druhý cítite nejako zvláštne? Zrazu akoby ste to ani neboli vy. Zmenu badáte nie len na vašej nálade, ale aj na tele a niektorí dokonca aj na kvalite spánku. Môže za to fáza, v ktorej sa mesiac práve nachádza. No našťastie, aj v tomto prípade striedajú horšie dni tie lepšie a pod vplyvom luny to platí rovnako.

Mesiac vplýva aj na váš metabolizmus a kým v niektorých fázach má aj vaše telo skôr tendenciu priberať, v iných sa našťastie aj tukových zásob zbavujete oveľa jednoduchšie.

Nov v znamení energie

Ak by sa dala jedna z fáz mesiaca vyhodnotiť ako tá, počas ktorej sa cítite na vrchole svojej energie, bol by to práve nov. Organizmus má dokonca počas tohto obdobia oveľa vyššiu schopnosť zregenerovať sa a tiež zbaviť sa toxínov, ktoré sa v ňom nazhromaždili. A vy mu s tým môžete výrazne pomôcť. Doprajte si preto počas novu úplný pôst, alebo si aspoň odľahčite jedálniček. Na miesto niektorých jedál dňa si doprajte čerstvú zeleninovú šťavu či šalát a nezabudnite prijímať dostatok tekutín, ktoré už spomínané škodlivé látky odplavia z vášho tela. Ak počas dňa budete popíjať žihľavový čaj, efekt sa ešte znásobí.

image

Nov so sebou prináša prílev energie.

pexels

Prvá štvrť – pozor na kalórie

Nie, nezdá sa vám to. V tomto období treba k jedlu ako aj k nápojom pristupovať s rozumom a striedmo. Telo má tendenciu zadržiavať vodu a ak si niekoľko dní po sebe doprajete jedlo, ktoré je kalorickou bombou, tak to na ňom aj pocítite. To isté platí aj pre alkohol. Rovnica je jednoduchá. V tomto období mesiac dorastá, čiže pribúda a teda aj vy oveľa ľahšie priberiete. No aj v tomto prípade existuje nejaká spravodlivosť, pretože následne po splne, keď z mesiaca bude opäť odbúdať, aj vy sa tak vody v tele ako aj centimetrov čí kíl budete zbavovať pomerne jednoducho a hlavne rýchlejšie ako počas ostatných dní v mesiaci.

Magický spln

Keď je mesiac v splne, je to naozaj až magické. No kým vizuálne sú tu isté pozitíva, vplyv splnu na váš organizmus už taký pozitívny nie je. Tí senzitívnejší trpia nespavosťou už niekoľko dní pred a tiež počas splnu. V mnohých prípadoch sila splnu dokonca doznieva až niekoľko dní po. Počas a pred splnom má telo čo robiť, aby toto obdobie prešlo bez väčšej ujmy. Zadržaná voda, nespavosť aj zhoršené hojenie rán nie sú ničím výnimočným. Aj v tomto prípade však môžete čo to urobiť preto, aby ste telo trošku odľahčili. Pár dní pred samotným splnom by ste mali konzumovať ľahšiu stravu. Vyhnite sa tučným, mastným a tiež sladkým jedlám. Obohaťte jedálniček o strukoviny, oriešky, ovocie a zeleninu. Nezabúdajte ani na tekutiny. Ak si aj počas iných dní nedávate pozor na dodržiavanie pitného režimu, tieto dni by ste mali byť dôslední. Telo sa vám rozhodne poďakuje aj za to, ak si doprajete pôst počas ktorého budete piť len vodu a bylinkové čaje a to dvanásť hodín pred a dvanásť hodín po splne.

image

Spln je magický.

pexels

Posledná štvrť a návrat energie

Túto fázu si naozaj užijete. Opäť sa vám pomaly bude vracať stratená energia. Budete sa cítiť fantasticky, plná elánu a v neposlednom rade aj príťažlivejšia. Nebudete si musieť strážiť každé sústo, no to ešte neznamená, že budete teraz týždeň konzumovať všetko, čo vám príde pod ruku. Zásadné však bude, že ak počas tejto fázy organizmus príliš nezaťažíte, v tých ďalších bude mať o to menej práce sám so sebou. Ak máte chuť na niečo nezdravé, pokojne si toto jedlo doprajte. No prihliadajte na to, aby bola vaša strava počas ostatných dní pestrá, vyvážená, zdravá a bohatá na živiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:26