Už nikdy nebudete musieť siahať hlboko do vrecka. Vyskúšajte pravidlo 50/30/20.dreamstime
StoryEditor

Valia sa vám na hlavu účty a v obchode to je čoraz drahšie? Na ukorigovanie výdavkov stačí jednoduchý trik

24.01.2023, 09:00
Životný štýl

Síce mnohé z vás vedia, na čom sa dá ušetriť, často sa aj tak ocitnete v situácii, kedy musíte bojovať s rodinným rozpočtom a na konci mesiaca ste vďačná každé euro. Nemusí to tak byť. S tým, aby ste čo to ušetrili a ešte si aj užili tvrdo zarobené peniaze, vám môže pomôcť jednoduché pravidlo. Pozrite sa, ako na to.

Ceny potravín, kúrenia, plynu či elektriny rastú neustále hore, no výplata zostáva rovnaká. Práve z tohto dôvodu musí väčšina z vás bojovať s každým eurom do ďalšej výplaty. V takejto chvíli by ste sa mali zamyslieť a pokúsiť sa  túto situáciu ukorigovať, aby sa už nikdy viac neopakovala. Áno, môžete si na pomoc zavolať finančného poradcu, ale aj ten niečo stojí. Vyskúšajte preto radšej pravidlo 50/30/20, podľa ktorého si správne rozvrhnete vaše financie.

Pravidlo je jednoduché

Nebojte sa, nebudete potrebovať žiadne excelové tabuľky, ani investície či bitcoiny. Pravidlo 50/30/20 je veľmi jednoduché a spočíva v tom, aby každý mesiac z vášho príjmu padlo 50 % na základné ľudské potreby. Do tejto kategórie teda patria nákupy potravín, nájom alebo hypotéka či benzín. Následne by ste 30 % vašej výplaty mali venovať radostiam, ako napríklad kúpa zimného kabátu, lístky do divadla či káva s kamarátkami. To všetko sú veci, ktoré si môžete užiť, aj keď nie sú životne dôležité, no pre vás potrebné. Zvyšných 20 % by ste si mali odložiť, a teda ušetriť. Samozrejme, percentá sa u každej z vás môžu líšiť, ale je dobré vedieť, ako by mal pomer medzi jednotlivými výdavkami vyzerať.

image

50 % vašej výplaty venujte základným ľudským potrebám, ako je tankovanie či zaplatenie nájmu.

dreamstime

Sledujte aj to, na čo míňate

Ak patríte do skupiny tých, ktorí si peniaze jednoducho nevedia odložiť, potom by ste si ihneď po výplate mali určitú časť previesť na šporiaci účet alebo vložiť do pokladničky. Verte či nie, takéto peniaze vám môžu kedykoľvek prísť vhod, či už v krízovej situácii ako je výpoveď v práci alebo nečakanej opravy auta. Takisto sa pokúste sledovať, na čo najčastejšie míňate peniaze. Môžete tak prísť na to, že zbytočne utrácate za jedlá v reštauráciách či športové aktivity. Pričom vám nič nebráni v tom, aby ste si obedy chystali do krabičiek alebo obmedzili cvičenie na jeden deň v posilňovni a ďalší na doma.

Nevzdávajte sa po prvom mesiaci

Síce ukorigovať výdavky nie je zložité, omnoho zložitejšie je vydržať a neskĺznuť k starým návykom. Nevzdávajte sa preto po prvom mesiaci, pretože ak to dokážete, čaká vás sladká odmena. Nielenže budete mať našetrené či dopriate, ale predovšetkým budete mať väčší pokoj na duši.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:13