Sociálne siete vás odvádzajú od reality.pexels
StoryEditor

Sociálne siete: majú naozaj taký negatívny vplyv na váš život? Presvedčte sa sami...

14.01.2023, 10:00
Životný štýl

Sociálne siete hýbu svetom. Sú na nich dospelí aj deti. A čím ďalej, tým častejšie sa na nich stávajú závislí. Denno denná komunikácia medzi priateľmi a rodinou, sledovanie známych, ale aj neznámych ľudí, vás denne oberá o množstvo času. No to ani zďaleka nie je všetko. Do vašich životov zasahuje viac, ako by ste si možno chceli priznať.

FOMO

Stretli ste sa už so skratkou FOMO? Pochádza z anglického názvu Fear of missing out. Je to strach z toho, že ak nebudete na sociálnych sieťach, niečo dôležité vám unikne. Práve tento strach vo vás môže dokonca vyvolať úzkosť. A ten istý strach vás núti byť online čo najviac. Kontrolovať účty influencerov, mať v hľadáčiku to, čo sa práve deje a čo sa možno diať bude.

Zabudnutá realita

Najväčšou tragédiou sociálnych sietí je však to, že vám uniká realita. Namiesto komunikácie či času s rodinou radšej trávite čas s telefónom v ruke. Budovanie reálnych vzťahov uniká. Nie je naň dostatok času, priestoru a v konečnom dôsledku ani záujmu.

Horší spánok

Častokrát vás mobil sprevádza aj do spálne a ešte z postele sledujete svoje obľúbene účty na sociálnych sieťach? Potom sa nečudujte, že máte problém so spánkom, že neviete zaspať, prípadne, že sa budíte unavení. Môže za to modré svetlo z displejov. To má negatívny vplyv na tvorbu melatonínu. Ak zoberiete do úvahy ešte podvedomé emócie či stres z informácií, ktoré na vás prostredníctvom týchto médií útočia, máte o nespavosť postarané.

image

Telefón by ste pred spaním vôbec nemali používať.

pexels

Psychické choroby

Sociálne siete ponúkajú doslova všeho chuť. Od životov ako z rozprávky, cez dokonalé vzťahy a neobmedzené možnosti až po negatíva a všednosť bežných dní. Porovnávanie sa nie je v tomto prípade ničím výnimočným. Rovnako, ako pripúšťanie si niektorých, hlavne tých negatívnych udalostí viac ako je vôbec zdravé. Dôsledkom sú depresie, poruchy správania či úzkosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:58